Само за миналата година получих 11 наказателни постановление за по 2 000 лева, за това, че по време на събрания, говорейки на български съм си позволил да кажа и 2 изречения на майчин език. За това се оплака лидерът на ДПС Лютви Местан по време на годишната лидерската среща на Либералната мрежа на Югоизточна Европа (LIBSEEN), предаде „Фокус” .

"Тази Конституция прави възможно в европейска България председателят на ДПС да бъде глобяван за ползване на майчин език, което е упражняване на естествено право. Ние още през 1991 година видяхме този полъх на Конституцията. За това, че тя не отразяваше категорично нашите права и не ги защитаваше, ДПС не можеше да я подпише", посочи Местан.

Той попита защо след като либерализмът защитава правата на личността и нейната идентичност, на днешния форум не присъстват представители на нито една албанска партия. "Те защо не са в Либералната мрежа и въобще от какво семейство са? Нито едно. Това е така, защото етническото поглъща политическото", посочи Местан. 

"Обяснението за българския етнически модел е, че на Балканите всички територии са мултиетнически, но кога една такава територия прераства в мултиетническа демокрация", попита още той.