"Вижте енегрийните доставки от Русия за България. За да имаме развитие, трябва да бъде, както ние българите казваме, по-добре да е по равно,  да не е по братски", заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за телевизия "Европа".

Той бе гост на първото предаване "Седмицата с Александър Йорданов". Негов водещ е добре известният политик и дипломат, бивш председател на Народното събрание.

"Понякога по братски хич не е по равно. Такъв е случаят с цената на газта. От 15 години тя е най- висока за България. Това нито е по братски, нито е по равно. Ние плащаме най-високата цена на газта вече от десетилетия", аргументира се държавният глава. И допълни, че можем да направим много в отношенията ни с Русия.

България е отказала да пусне във въздушното си пространство руски военно-транспортни самолети за Сирия, защото властта била сигурна, че нещо се укрива от нея. Отказът бил на базата на международното право, за да се защитят решения на ООН и ЕС. Плевнелиев увери, че България винаги ще каже „да”, както дала съгласие на руския дипломатически полет, но иска София и Москва да бъдат взаимно коректни.

Позицията на България за руското нахлуване в Украйна е категорична и страната ни е получила международното признание за това, каза още Плевнелиев.

"Има само един начин да гарантираме мира и това е с правила, когато те важат за всички. Ако толкова голяма световна сила взривява международното право, ние имаме много голям проблем, и то не само за Европа, но и за света. Кой можеше да предположи в началото на 2014 г., че Русия ще пренапише и ще торпилира европейския правов ред, такъв какъвто беше създаден след Втората световна война. Той се базираше на прогнозируемост, че големите поне спазват правилата", заяви президентът.

Той припомни Декларацията от Будапеща, в който великите сили са гарантирали на Украйна нейната териториална цялост.

Плевнелиев смята, че кризата с бежанците не може да бъде решена, когато "подмятаме мигрантите между полузатворени граници и полуотворени железопътни гари".

"Тя идва да ни покаже колко много сме се отдалечили от ценностите на основателите на ЕС. Той беше създаден от пепелта на една опустошителна война. Идеята не е за огромно количество администрация в Брюксел, не е за боричкане за еврофондове. ЕС и неговата основополагаща идея е, че  чрез интеграция народите на Европа да постигнат такова ниво на съвместно съжителство, на общност, което да направи бъдеща война невъзможна", припомни българският лидер.

В качеството си на главнокомандващ българските въоръжени сили Плевнелиев увери, че националната ни сигурност е гарантирана, тъй като сме интегрираната част от НАТО. Гражданите могат да спят спокойно само когато си даваме сметка, че заплахите и решенията им са глобални.