Европейският съюз има нужда от базисна рамкова стратегия за това как да реши проблема с бежанците. Задължителните квоти за бежанците няма да решат проблемите с миграцията.

Това коментира пред "Хоризонт" по БНР политологът Огнян Минчев:

Преди някой да налага задължителни квоти, е необходимо да бъде възстановена функционалността на институциите на ЕС – общият механизъм за вземане на решение, институцията за защита на границите и на Шенген като споразумение за движение в границите на Съюза. Едва ли Европейският съюз или големите държави ща успеят да наложат легитимни решения в ситуацията с бежанската криза. ЕС не успя да защити своите граници.

"Германия взе едностранно решение да покани огромен брой бежанци в своята страна, оставяйки другите държави пред свършен факт. Бежанската вълна се усили и вследствие на щедрата покана на Германия. Това представляваше отказ от механизма за координация и постигане на консенсус, който е основният механизъм за вземане на политически решения в ЕС. Тази бежанска вълна е режисирана и има потенциал да се превърне в лавина", смята още Минчев

Бежанският поток може да бъде спрян единствено чрез решителни действия за спиране на ИДИЛ на територията на Сирия, Ирак и Либия. Това пък коментира френският учен и разследващ журналист Румяна Угърчинска:

Бежанската криза е директно свързана с напредъка на ИДИЛ. По статистически данни бежанската вълна се е увеличила с 85% повече от миналата година по същото време. ИДИЛ започна своята атака за завземане на територии миналата година в началото на лятото.