Подкосиха ли ви се краката и на вас преди седмици, когато гледахте Леми Килмистър как се срива? Някак, като че рок общността толкова е свикнала да е вечно жив, и то вечо живеещ (като „живеещ“ трябва да е по-скоро в кавички) по неговия си начин... Не точно на годжи бери и кардио фитнес.

„Когато и да влезеш в бар „Рейнбоу“, може да видиш на ротативката Леми с „Марлборо“, „Джак Даниълс“ и вещества, които няма да споменаваме“. Това казва за него Ники Сикс от „Мотли Крю“ в един биографичен филм, посветен на живия динозавър, само преди 3-4 години.

И понеже много пъти са се броили „геройски падналите“ в боя с наркотиците, пиячката и всякакви други катастрофално суицидни привички, нека видим няколко изключения. Които като че доказват онзи стар виц: живее ли ти се, и медицината е безсилна. Както вече направихме по-горе - ще ви показваме по едно клипче, от което може да ви стане тъжно (ако искате го пропускайте, б.р.), и по едно, от което да ви стане приятно. Него не го пропускайте.

Леми от „Моторхед“

Роден на Коледа, 1945 г., Леми е толкова „вехт“, ча казва, че помни времето преди рокендрола. „И „Бийтълс“ ги нямаше.“ И си спомня как давал LSD на Джими Хендрикс, който „... беше благороден човек – ако имаш 10, си взима 7 и ти оставя три“.
Ако изобщо може да има някакви по-слабоизвестни факти около него, един от тях е, че аха да стане световна звезда с хипарската психеделик група Hawkwind от 1972 до 1975 г. Естествено, времената са такива, че е точно толкова „напомпан“ с халюциногени и пиячка, колкото е възможно.

Неотдавна Леми сподели, че се е насочил от бърбън към водка, защото иска да води по-здравословен живот. А на предишното турне медиите съобщиха, че си носи дефибрилатор, все едно става въпрос за помпичка за астма. Леми обаче е жив, напук на всичко и дори има дати в турнето за... февруари 2016 г. Оптимист!

Когато не е надрусан, пиян или в кома, е един от най-брилянтните текстописци в рока, човек с огромна култура и познания по история и какво ли още не. И композира и ето такива неща:


Около Кийт Ричардс нещо ново?

При него, както се казва, всичко е история. Традиционно оглавява класациите на "Най-големите идиоти в рока" и разни подобни.

Китаристът и основен композитор на „Ролинг Стоунс“ е известен с това, че докато другите милиардери от групата си почиват с тайландски масаж в палатите си, той често се буди... на тротоара край бутилка водка с бездомници.  
Кийт е обект дори на шеги във фейсбук пространството. Като тази...

За всяка изпушена цигара Бог отнема един час от живота ти... И го прибавя на Кийт Ричардс. 

Ричардс е роден през 1943 г. А как му светят очичките само на това видео от 1974-а...

Кийт Ричардс е гений, който освен другото може честно да си признае, че... е "Най-лошият".

Ози ли? Той не помни...

Ози Озбърн, подобно на гореизредените, е емблема на начин на живот, който теоретично е несъвместим с живота. Всички знаят за историческия диалог:

- Ози, ти си преживял толкова много, защо не напишеш автобиография?
- Да, ама аз не помня нищо.

Е, написа я накрая, че дори я издадоха на български през 2010 г. На повечето сайтове за книги пише „наличност: НЕ“, което говори колко обичан е в България.

В нея сам разказва как дал положителен тест за  HIV – вируса на СПИН. Оказало се, че няма СПИН, но с начина си на живот така сринал имунната си система, че тя „отговаряла“ на теста, все едно е поразена от нелечимата болест.
Ози е гениален композитор, певец и... съпруг на дъщерята на някогашния му продуцент – Шарън Озбърн. За която казва, че нямало да го има, ако не е тя, да го стяга.

От това клипче може да гледате само първите минути - достатъчни са. Щото пушат, не за друго...

А иначе изхвърлен от "Блек Сабат", преминал през куп сривове и възходи, клиники, забогатявания и обеднявания, роденият през 1948 г. Ози днес твори като не виждал. Ето ви за поздрав една от песните му, които не са много мейнстрийм.

Shane on You!

Роден през 1957 г., Шейн Макгоуън оглавява The Pogues в апогея на пънка през 1982 г. И потресаващият медицински факт е, че още оттогава изглежда точно толкова „на черешата“, колкото е и до днес. И май друг вид „гледки“ няма. Включително и когато се снима с децата си.

Изпада от борда много пъти, приятели правят благотворителни жестове и му помагат да си стъпи на краката след поредната клиника и банкрут. Като например Ник Кейв, с когото правят знаменития кавър на What a Wonderful World... Дали е заради достойнствата на Шейн като вокалист – преценете сами.


И въпреки това публиката го боготвори. Не е известно дали идва на концертите му, за да се наслади на изкуство, или просто да види как се е "направил" тоя път и дали няма да умре.

А на класическия въпрос - откъде пари, отговорът е следният. Неговата Fairytale of New York е обявявана за най-великата коледна песничка на всички времена от различни тв, радиа и издания във Великобритания и Ирландия.

Насладете й се в типично Шейн-изпълнение.

Тук няма да споманаваме млади „самоубийци“ като споменатия Ники Сикс, Фил Анселмо или другите. Със сигурност пропускаме и още някого.

А ако ви трябва български еквивалент. Ето го.

Краси Неделин-Крезо – знаковият клавирист на „Контрол“, е роден през 1971 г. Умно и готино копеле, минало през всички адове, през които може да се мине с наличните у нас пари и ресурси. Още от времената преди „Леле како“ Крезо е любимец на публиката, но казват, че днес вече с него трудно с работи. 

И не забравяйте: НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА ВКЪЩИ - ТЕ СА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ!