СИМОНА РУСЕВА

Най-малко 13 души се издавиха, четири от които деца, при катастрофа край западния турски бряг, предодахе световните агенции, позовавайки се на турската брегова охрана.

Трагедията се е разиграла край пристанищния град Чанаккале. Турски търговски кораб е блъснал гумена лодка, пълна с бежанци. Те са поели към гръцкия остров Лесбос, който е на 60 мили от турския бряг.

Незабавно е започнала спасителна операция. От водата са били извадени живи 20 души, на които е била оказана спешна медицинска помощ. Животът им е вън от опасност. Продължава издирването на 13 безследно изчезнали.

Започнало е следствие, но все още няма съобщения за причината за катастрофата.

Също днес край бреговете на Лесбос се разигра още една трагедия с бежанци. Тяхната лодка се обърна, 26 души все още са в неизвестност. Спасени са били 20 души, съобщиха от гръцката брегова охрана. Спасителната операция в Средиземно море продължава с два кораба и хеликоптер. Според съобщение на агенция АНА сред издирваните има и деца.

От месеци бежанци от Сирия, успели да се доберат до Турция, правят опити да достигнат с гумени лодки до гръцки остров, а така да стъпят в държава от Европейския съюз. Катастрофите са почти всекидневие.

По данни на турската страна, оповестени днес от вицепремиера Нуман Куртулмус, от началото на годината над 270 бежанци са се издавили край бреговете на страната му. Турската брегова охрана обаче е успяла да спаси от явна смърт над 53 000 души.