Шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров обясни пред Нова ТВ защо утре, когато е последния от 4-те почивни дни няма да има задръствания по магстрала "Струма". Лазаров коментира огромните струпвания на коли в посока Гърция в събота.

"В съботния ден всички тръгнаха по едно и също време, именно поради тази причина се образува и задръстването. На връщане обаче те минават през място, където пропускателната способност е ограничена, като това е ГКПП – Кулата. Не могат в една минута да минат 1000 автомобила от едно и също място”, обясни инж. Лазар Лазаров.

Според него причината за задръстванията е изчерпаната пропускателна способност на двулентовия път по Е-79.

"Големият проблем се получи от масовото излизане на коли, които тръгваха в посока Гърция”, каза Лазаров.

Той обясни, че това е така, защото до Дупница магистралата свършва и се влива в двулентовия път. На въпрос дали след като бъде удължена магистрала "Струма" до Благоевград пак ще има задръствания, Лазаров отговори:

"Това ни очаква, докато не бъде направена цялата магистрала, тъй като двулентовият път не може да поеме такъв голям трафик”.

Шефът на пътищата допълни, че няма как да се направи по-добра организация на път Е-79 към Гърция, защото той е с изчерпана носимост. 

"Ние бяхме дали обходни маршрути, но хората не се съобразиха с тях, всички тръгнаха по магистралата. Докато не бъде направена магистралата по цялата й дължина, това ни очаква", повтори инж. Лазаров.

Той допълни, че за магистрала "Тракия" е предвидена организация, която да облекчи връщането.