Израелският премиер Бенямин Нетаняху посети Москва, за да говори с руския президент Владимир Путин за обстановката Сирия. Путин потвърди, че Русия продължава да поддържа президентът Асад, включително с военно присъствие. Това съобщи EIPA.

Руски медии съобщават, че Нетаняху е изразил безпокойството си от влошаващата се ситуация в района и че според него Иран с помощта на сирийската армия има намерение да открие на Голанските възвишения "втори фронт" срещу Израел. В отговор Путин заявил, че сирийската армия изобщо не е в състояние да открива подобен фронт, защото се бори за запазването на собствената си държава.

Нетаняху пристигна в Москва заради зачестяващи публикации, че Русия струпва оръжие и стотици морски пехотинци на военновъздушна база край пристанищния град Латакия в помощ на армията на президента Башар ал Асад. Появиха се информации, че на техническия пункт на руския военноморски флот в град Тартус се намират 1700 руски специалисти със задача да го модернизират.

Появиха се съобщения за поне четири руски изтребителя в Латакия. Според бивш съветник на Нетаняху той ще опита да изработи с руснаците основни правила за избягване на евентуален конфликт и заплаха от управлявани от руснаците зенитни системи.

Други израелски източници казват, че Нетаняху ще настоява за повече гаранции, че по-модерното оръжие, което руснаците доставят в Сирия, няма да се окаже в ръцете на "Хизбула" в Ливан.