Ще има ли реална съдебна реформа е въпрос, който все още няма еднозначен отговор, но в сряда, 23 септември, ще се постави началото на разплитането на загадката. Депутатите ще гласуват на първо четене измененията в Конституцията, плод на "исторически компромис" между Реформаторския блок и ДПС.

Засега е ясно, че проектът ще бъде подкрепен от поне 160 депутати, в т.ч. от тези на ДПС. Макар да бе внесен с подписите на 180 избраници, което по принцип му гарантира минаване по бързата писта, от АБВ за пореден път се отметаха и миналата седмица дадоха заявка, че няма да гласуват със "за". Въпреки че сред депутатите на Георги Първанов се чуха и не толкова категорични мнения.

Инфарктен обаче ще е периодът между двете четения, независимо дали той ще е 7 дни до три седмици (ако мине с гласовете на 180 народни предстваители) или минимум два месеца (ако е с тези на 160). В това време, освен предизборните кампании, в които ще ни убеждават колко е важна реформата, ще текат поредните совалки по въпроса с разпределението на квотите в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

В шеги и закачки

Както е известно, проблемът за ДПС и АБВ е в това, че членовете в колегията на обвинителите, излъчени от парламента и от прокурорите, в сегашния проект са равнопоставени (6 на 6). Двете партии, едната формално в опозиция, а другата формално участник в управлението, са на едно и също мнение - че така прокуратурата ще бъде поставена в зависимост от законодателната власт. (Апропо, в проекта на АБВ за изменения на Закона за съдебната власт съотношението е същото).

С мотива търсене на компромисен вариант, за да бъде прокарана съдебната реформа, от ГЕРБ дадоха тази седмица заявка, че са склонни да подкрепят исканията на Движението и президентската партия за намаляване на парламентарната квота до 5 души. А последвалата закана на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, че ако това стане не само лично той, но и целият Блок ще излязат от коалицията, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов определи като "закачка".

Тълкуване след тълкуване

За отстъпление от ГЕРБ заговориха веднага след срещата на парламентарната шефка Цецка Цачева и представители на партията с членове на Венецианската комисия, експертен орган към Съвета на Европа, който дава становища по конституционни изменения и изменения в изборното законодателство. 

След срещата бе обявено, че комисията одобрява разделянето на ВСС на две колегии. Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обаче експертите не са "изпадали в такава математика" - бройката на членовете в колегията на обвинителите от парламентарната и прокурорската квоти.

Въпросът с квотите вече беше даден за тълкуване на Конституционния съд, но очаквано и за самите вносители на питането, КС отказа да се произнесе поради факта, виден дори от бегъл прочит на основния закон - че няма право да тълкува проекти на закони, а само приети вече закони. Безсмислието на това питане бе определено от защитниците на проекта като опит за протакане.

От изявленията на Цветан Цветанов от тази седмица стана ясно, че сега пък ще се чака становище и на Венецианската комисия, което, по думите му, нямало да се бави. Все още не е ясно какво точно мисли комисията по въпроса с квотите, но е ясно каква препоръка ще отправи по отношение на независимостта на ВСС от парламента, и по-точно от управляващото мнозинство - членовете на Съвета, излъчени от Народното събрание, да се избират не с обикновено мнозинство, както се прави сега, а с поне 2/3.

Не е изключено и между двете четения някоя партия да инициира и ново питане до Конституционния съд с мотива, че вече не става въпрос за проект на законодателство, а за прието такова, макар и само на първо четене.

----

*Заглавието е перефраза на книгата на Иво Инджев "Президент на РъБъ"