Конституционните изменения минаха на първо четене изненадващо с над 180 гласа при очаквани 160. Решаващи се оказаха деветимата депутати на Волен Сидеров, които подкрепиха проекта въпреки заявките си, че са против. За да мине обаче и на второ четене, отново ще трябват 180 гласа "за". А те изглеждат далч по-несигурни.

Какво следва?

В следващите една до три седмици в парламента започва нов кръг от совалки. Причината е, че единствено двигателят на измененията - Реформаторският блок, подкрепя предложеното квотно разпределение в прокурорската колегия - 6 на 6 членове за парламента и за обвинителите.

За ДПС и АБВ това равенство нарушава принципа за разделение на властите. Затова и се очаква между двете четения те да предложат изменения, с които квотата на Народното събрание да бъде намалена с поне един член. А от ГЕРБ може и да ги подкрепят предвид неколкократните изказвания на депутата и шеф на правната комисия Данаил Кирилов, че без компромис с квотата, няма да се постигне консенсус за измененията в основния закон. В следствие от думите му съпредседателят на Блока Радан Кънев се закани, че РБ ще излезе от коалицията.

Миналата седмица лидерът на Движението Лютви Местан пък вметна, че е възможно някой да сезира отново Конституционния съд за нарушаване на принципа на разделение на властите, но не посочи дали това би била партията му. В сряда Кънев пък обяви от парламентарната трибуна, че предвижда атака пред КС.

Дори и никоя политическа сила да не се обърне към магистратите обаче, очакванията са, че това ще направи самият главен прокурор.

Радан Кънев отвърна на Местан, давайки заявка, че ако КС обяви измененията за противоконстиуционни, РБ ще започне работа по инициирането на свикване на Велико народно събрание.

Възможно е и между двете четения да бъде направено предложение по препоръка на Венецианската комисия, с което се цели да се гарантира независимостта на целия ВСС от мнозинството в парламента. Става въпрос за избора на членове на висшия съвет от квотата на Народното събрание, което сега става с обикновено мнозинство, т.е. дава възможност на съответното правителство да кадрува във ВСС. От Венецианската комисия препоръчват мнозинство да е квалифицирано, което ще даде възможност за по-широка подкрепа.

Реформаторите, в частност ДБГ пък ще настояват между двете четения да се върне отпадналото с оставянето на вариант номер едно на измененията да "умре от естествена смърт" явно гласуване във ВСС.

Дори юристът на "Атака" Явор Нотев заяви, че партията, макар и оказала се "златен пръст" в сряда, ще предложи изменения между двете четения, касаещи квотите в прокурорската колегия. 

Иначе цял ден в сряда депутатите се чудеха как така атакистите са подкрепили проекта за изменения. Според присъствали на председателската среща преди старта на заседанието, до последния момент не се е знаело дали хората на Сидеров ще гласуват "за" или "против". Но пък демонстрирали "веселост". 

Конспиративна интерпретация на случилото се направиха от представители на Патриотичния фронт. Според нея "Атака" се стремяла да всее час по скоро раздор в коалицията - реформаторите да я напуснат, след като ГЕРБ се съгласи да приеме условието за намаляване на квотата на парламента в прокурорската колегия.

Най-забавно е обяснението на Кирил Цочев от АБВ. Според него откакто Сидеров станал баща излъчвал позитивна енергия, която пръскал из целия парламент и затова пуснал депутатите си да подкрепят измененията в Конституцията.