Европейският съюз да засили контрола по външните си граници, да засили диалога с Турция и да увеличи хуманитарната и техническата помощ за районите източници на миграция и транзитните страни в Западните Балкани.

Това предвиждат проектозаключенията на срещата на върха на ЕС за миграционната криза в Брюксел, които плъзнаха из социалните мрежи. 

Мерките включват поне 1милиард евро, с  които Европа за откликне на нуджите на програмата за изхранване на Върховния комисариат за бежанците на ООН, увеличаване на европейския Регионален доверителен фонд в помощ на сирийските бежанци и съседните на кризата страни, които ги приютяват - Турция, Ливан, Йордания.

"Да усилим диалога с Турция на всички нива, включително при предстоящото посещение на турския президент (на 5 октомври) , за да засилим нашето сътрудничество за спиране и управление на миграционните потоци", пише още в проектозаключенията.

Те предвиждат предприсъединителни фондове за Западните Балкани да се използват за отговор на миграционната криза и по темата да бъде свикана регионална конференция на 8 октомври.

"Да се справим с драматичното положение на нашите външни граници и да засилим контрола по тези граници, включително чрез допълнителни ресурси за Фронтекс, Европейската служлба по убежището и Европол и с персонал и оборудване от държавите-членки", пише още в документа.

Той призовава правителствата да изпълняват докрай задълженията си по регистрирането на мигрантите и вземането на пръстови отпечатъци от тях както и за връщането на тези, които не отговарят на условията за получаване на убежище.