Главният прокурор Сотир Цацаров каза тази сутрин, че приветства политическата класа за консенсуса около промяната на Конституцията. Той каза, че това е втори "не компромис, а предпочитам думата консенсус" след избирането на главен съдебен инспектор по-рано тази година.

Цацаров заяви още, че съвсем доскоро никой не е очаквал това да се случи, и то по бързата писта. Той изрази уверенст, че така ще стане и на останалите две четения, а няма да се бавят колкото изборът на главен инспектор.

Цацаров откза да прогнозира какво ще предлагат депутатите преди останалите две гласувания. Но заяви, че е убеден, че ще има два вида предложения - конструктивни и популистки.

"Вторите от само себе си ще оттекат в канала", каза обвинител № 1.

Той подчерта, че те ще се появят с оглед на предстоящите избори и че вносителите им - "хора, които просто не знам как смогват да обикалят всички сутрешни блокове", сами знаят, че са несъстоятелни, но ги правят заради избирателите си.

На въпрос какви популстки предложения очаква, той каза да гледаме сутрешни блокове занапред.

Като пример за конструктивни предложения той даде две. Едното е за "някакъв вид отчетност" на гавния прокурор пред парламента.

"Ами това е, което самите ние сме предложили още през ноември", отбеляза Цацаров.

Второто касае явното гласуване във Висшия съдебен съвет. Той на два пъти каза, че лично не се притеснява и подкрепя явен вот.

"Защото, както имаш куража да натиснеш копчето, така и трябва да имаш куража да обясниш защо гласуваш така", поясни Цацаров.

Той обаче обърна внимание на няколко пъти, че трябва да се изчака становището на Венецианската комисия по конституционните промени, което ще е готово в края на септември. Цацаров даде пример с вероятността прокурорската квота в бъдещ Висш съдебен съвет да е 6:6 - избрани от политическата класа и от професионалните среди. Обвинител № 1 апелира да се изчака становището на Комисията по това.

Той самият не бил народен представител и не може да тълкува какво ще решат депутатите, отбеляза Цацаров. При такъв паритет обаче го притеснявало не друго, а да не се стигне до блокиране на работата на следователско-прокурорската колегия.

Обвинител № 1 обяви единствено, че не е поддръжник на идеята от парламента да се избират действащи магистрати за членове на ВСС.