Кралят на Саудитска Арабия Салман е наредил преразглеждане на плановете за организиране и провеждане на годишното поклонение хадж, след като над 700 души загинаха в стъпкване в долината Мина край Мека, предаде Ройтерс.

По телевизия Ал Арабия Салман заяви, че поискал да се извърши бързо разследване на трагедията.

Две многочислени групи богомолци не успяха да се разминат на път, водещ към мястото на изпълнение на ключов ритуал от хаджа и се стигна до стъпкване. Според свидетели за трагедията е допринесла горещината и в блъсканицата много хора припаднали заради жегата и били стъпкани до смърт.

Саудитска Арабия мобилизира 10 000 полицаи за гарантирането на сигурността на 2-те милиона поклонници в Мека, припомня АФП. Участник в поклонението, цитиран от АФП, разказва, че тази година организацията е била най-лоша от общо четирите хаджа, в които той е участвал.

В блъсканицата загинаха 95 иранци, а 18 турци се водят за изчезнали. Жертвите на трагичния инцидент са над 700, а ранените над 860.

Иран обвини Саудитска Арабия в лоша организация на хаджа и ще извика във външното министерство за обяснение саудитския посланик в Техеран. Върховният ирански аятолах Али Хаменей каза, че саудитското правителство трябва да поеме отговорността за случилото се в Мека, предаде Ройтерс.
Иран обяви тридневен траур заради жертвите си от Мека. Това е вторият тежък инцидент в града. На 11 септември рухна кран върху Голямата джамия в Мека и загинаха над 100 души.

От САЩ, където е на посещение папа Франциск изрази солидарност с мюсюлманите по света след трагедията в Мека.

"В този миг на молитва, аз се свързвам с всички вас с молитва към Бог, нашия отец, всемогъщ и милостив," каза папата от амвона на католическата катедрала "Св. Патрик" в Ню Йорк.