Делът на сивата икономика в рамките на Европейския съюз е 1 трилион евро, а в България на година се укриват 25 милиарда лева. Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров на съвместна конференция с КРИБ и представители на правителството по темата.

Според него в това число влиза само сивата икономика, без да се брои черният бизнес с незаконни дейности като контрабанда, наркотрафик, трафик на хора и нелегалните продажби на оръжие.

"В момента ситуацията е такава, че България и Румъния си оспорват първото място в Европа по дял на сивата икономика като дял от БВП", заяви шефът на КРИБ Кирил Домусчиев.

У нас над 30 процента от икономиката на страната оставали скрити.

Според Домусчиев в работодателската организация, която оглавява, имало много внимателен подбор на членовете.

"Ние сме обединител на светлия бизнес. При нас няма място за фирми, които укриват данъци и осигуровки. Ако открием злоупотреби, ще бъдем безкомпромисни", каза председателят на КРИБ.

Министърът на туризма Николина Ангелкова призна, че в туризма делът на сивия сектор е над 50 процента.

"Трябва да променим имиджа и да не сме евтина и алкохолна дестинация", каза тя.

Според Ангелкова мерки срещу сивия сектор щели да бъдат предвидени в предстоящите промени в Закона за туризма, с които единна електронна платформа щяла да разпраща данните за регистрираните туристи в нейното ведомство, Националната агенция за приходите и МВР.

"В момента адресните карти се подават на хартия и кашоните с тях се губят", обясни проблема Ангелкова.

Освен това хотелиерите масово мамели с данните за заетостта на легловата база. Това установили проверки с тайни клиенти по морето. От ведомството проверили 5 хотела на морето, в нито един от които на 10 септември нямало свободни места, но в същото време подадената информация била, че две трети от стаите са празни.

"Ще продължим с проверките, защото това е начинът да се осигурят повече средства за туристическа реклама", обясни министърката.

Според нея в сектора имало сериозен проблем с нелоялната конкуренция и кражбата на кадри. Хотелиери и ресторантьори си обучавали готвачи и сервитьори, които след това отивали при други работодатели при по-ниска официална заплата и повече пари на ръка.