"Българските граждани ще могат да ползват чрез здравна пътека високотехнологичния линеен ускорител - това върхово постижение на световната медицина, от ноември."

Това каза пред журналисти днес министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на посещение в УМБАЛ "Св. Ив. Рилски" в София , съобщава "Фокус".

"Това е поредната стъпка, която правителството си е поставило - целта за гарантиране на осигуряването на социално значимите заболявания. Апаратът, който днес откриваме, е чудовище в света на медицината и онкологията. Ако трябва да цитирам д-р Каракостов - това съчетава снайперистката точност на радиохирургията и тежката мощ като гаубица на лъчелечение, което да ликвидира тумори. От по-малко от 1 милиметър до над 30 см", заяви Москов.

Той посочи, че апаратът ще бъде на разположение на българските граждани с ясно остойностена клинична пътека.

"Колко ще струва на касата, е въпрос на преговори между Лекарския съюз, НЗОК и правителството. Ние гарантираме, че българските граждани ще могат да бъдат лекувани от първия възможен момент, когато този апарат вече е окончателно във функционалната си готовност", каза още министър Москов.

Преди това премиерът Бойко Борисов, който също посети откриването, каза че такъв високотехнологичен линеен ускорител има единствено в 5 други държави в Европа. Той добави, че България е бедна държава, например в сравнение с Италия и Гърция, но си позволява такава апаратура заради здравето на хората.