ГЕОРГИ ГОТЕВ

Коментар на германската канцлерка Ангела Меркел по време на пресконференцията след извънредната среща на нощта между 23 и 24 септември създаде напрежение в България, предизвиквайки премиерът Бойко Борисов да отрече, че е поискал "горещи точки" за бежанци да бъдат създадени в страната.

Новината предизвика агресивни атаки от опозиционната социалистическа партия и националистическата "Атака". Социалистите обвиниха Борисов, че обявява големи политически решения в Брюксел, преди каквато и да е политическа консултация в страната. Националистическата и ксенофобска партия "Атака" заяви че създаването на "горещи точки" в България ще бъде "трагедия". Патриотичният фронт, националистка политическа сила, която подкрепя правителството, определи създаването на "горещи точки" като "лудост" и заяви, че ще поиска референдум по въпроса.

Това предизвика Борисов да направи дълго изявление на публично събитие вчера, отхвърляйки новините, че е поискал "горещи точки" да бъдат създавани в България по време на срещата на ЕС.

Вместо това, Борисов каза, че е поискал равно отношение от страна на ЕС към България, заедно с другите най-тежко засегнати от бежанската криза държави. Той повтори, че България е изпълнила всички критерии за членство в Шенгенската зона, и се очаква да действа като външна граница на ЕС, без да получава каквато и да е финансова помощ.

"Европейският съюз трябва да вземе предвид нашето желание да защитаваме Шенгенската зона, въпреки че не сме член", каза Борисов.

Българският премиер коментира и писмо, което е поучил от турския си колега Ахмед Давутоглу, казвайки, че е дълго и полезно писмо, и препоръча на всички да го прочетат. То бе публикувано на сайта на българското правителство.

Борисов каза, че Давутоглу, който предупреждава, че повече от 7 милиона сирийци може да се насочат към Европа, ако кризата не бъде разрешена от международното общество, го е помолил да представи писмото на срещата на ЕС.

Българският премиер твърди, че трябва да се действа превантивно, изразявайки съжаление, че вниманието на лидерите на ЕС е фокусирано само върху Италия и Гърция.

"Фокусът бе върху Италия и Гърция, но аз взех картата на България и казах, че трябва да говорим за география. Нашата сухоземна граница с Турция не е по-малка, ЕС трябва да вземе предвид нашето желание да защитаваме Шенгенската зона, въпреки че не сме член. Трябва ли да чакаме, докато 300 000 бежанци влязат в България, преди да свикаме извънредна среща и за България? В ЕС, ние се събираме само за да кажем колко милиарда ще бъдат прехвърлени и къде ще преместим мигрантите. Не можем да вземем други решения, които да изпреварят събитията", каза Борисов.

Той говори и за нуждата да се намери решение на сирийската криза с участието на Русия и САЩ, и предложи създаването на безопасни зони в Сирия.

Борисов също така критикува и процедурата  на Европейската комисия срещу България за лошото отношение към бежанците. Той каза, че пенсионер в България получава средно по 150 евро на месеци, или 5 евро на ден. Каза още, че България храни търсещите убежище, и че полага значителни хуманитарни усилия, и че е помолил президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер да премахне процедурата за нарушение срещу България.

Веселин Желев, един от най-дълго работилите български журналисти в Брюксел, писа в "Клуб Z", че изявлението на Меркел почти свали правителството на Борисов, който е един от най-верните й премиери. Нейната партия и тази на Борисов са част от дясноцентристката ЕНП.