СИМОНА РУСЕВА

Матиас Мюлер (62 г.) е новият председател на Управителния съвет на “Фолксваген” АД.  Той ще изпълнява и досегашните си задължения като шеф на дъщерната на VW фирма “Порше” до намирането на негов заместник.

Изборът на Мюлер начело на най-големия в Европа автомобилен концерн беше очакван. Досегашният титуляр Мартин Винтеркорн беше принуден да подаде оставка заради грандиозния скандал, разтърсил “Фолксваген”. След започнало следствие в САЩ Винтеркорн призна, че в световен мащаб са били продадени 11 милиона автомобили с известната марка, при които стойностите на вредните емисии са били манипулирани със специален софтуер.

Председателят на Надзорния съвет на концерна Белтолд Хубер окачестви скандала като “морална и политическа катастрофа” и се извини на всички клиенти и на цялата общественост.

След избора му снощи начело на “Фолксваген” АД Матиас Мюлер заяви:

“Нека първо да кажа едно: Никога не е била застрашена сигурността на нашите автомобили, не и тази на клиентите ни. Първата и най-важната ми задача ще е да възвърна доверието в концерна – чрез безпощадно разследване на случая и максимална прозрачност. Длъжни сме да извлечем правилните поуки от сегашното положение.”

Той знае за какво говори и какво му предстои. Няма друг, който да познава концерна така, както Матиас Мюлер.
Целият му съзнателен живот преминава във “Фолксваген”. Взел матура през 1971 г. започва да усвоява занаята на техник при “Ауди”. Записва информатика в Техническия университет в Мюнхен и през 1978 г. отново се връща в “Ауди”, където се издига до директор на производствения мениджъмнт.

Мюлер остава верен на “Ауди” в продължение на 30 години.

През 2007 г. Мартин Винтеркорн оглавява “Фолксваген” АД, изтегля Мюлер в централата на концерна във Волфсбург и го назвачава за генерален пълномощник по производствената стратегия на всички амтомобили с марката VW. Само три години по-късно, на 1 октомври 2010 г.,  Мюлер застава начело на “Порше” АД.

За себе си казва:

“Работя в екип и доколкото мога, се опитвам да прокарвам решения колегиално.”

Онези, които го познават, потвърждават: “Това е точно така. Той държи на успеха, но е лоялен към хората си, винаги е достъпен за всички.”

Най-точно го характеризира “Шпигел”: “С хладен ум, решителен, независим.”

Матиас Мюлер знае кога да натисне педала на газта. Сам признава, че едва при “Порше” е овладял изкуството да шофира майсторски. Разбира се, това се отнася до участията му в ралита, на шосе е примерен водач. Твърди, че не са му дупчили талона, нито е плащал глоба.

Той е носител на “Златното кормило” на “Аутобилд” за 2014 г.

Мюлер обожава спорта, често е на корта. За партньори си избира само професионалисти и треньори по тенис. Дори плъзна слух, че се залюбил с 20-години по-младата от него треньорка по тенис Барбара Ритнер. Под нивото му е да коментира публикации в булевардната преса. За него като мениджър се знае много, но съпругът и баща на две деца Мюлер не допуска да се наднича в личния му живот. На показ са единствено спортните му увлечения.

Новият му пост едва ли ще му позволи подобни удоволствия, поне в началото не. Задачата му е тежка и отговорна – да възвърне доверието не само във “Фолксваген”, а и в марката Made in Germany.