Лидерът на ДПС Лютви Местан отново говори на турски на откриването на предизборната кампания на движението в Исперих днес.

Той поздрави присъстващите на майчиния си език по случай религиозният празник Курбан Байрам, изрично подчертавайки, че знае, че това ще му донесе поредната глоба от 2000 лева. 

"Днес е европейският ден на езиците и Европа им отдава почит като свое културно богатство, а в европейска България говоренето на майчин език е забранено", каза лидерът на ДПС.

Според Местан големият либерален отбор на ДПС върви към поредната си изборна победа.

"Победата ще бъде пълна, ако ДПС запази общините, спечелени през 2011 г., възстанови онези общини, които са били загубени през 2011 г. и се разшири, като за първи път прескочи психологическата граница от 40 спечелени общини", добави той.

Според Местан това било напълно постижимо, тъй като ДПС е първа сила в близо 100 общини, но на втори тур обикновено вотът се етнизирал, защото тогава всички - и леви, и десни, и земеделци се обединявали против ДПС.

"Победата на ДПС не се свежда до брой спечелени кметове и общински съветници. По- важният резултат от вота на 25 октомври е от друго естество, ценностно, стратегическо естество. Вотът на 25 октомври ще покаже, че изолацията на ДПС не успя! Опитът ДПС да се изолира от политическия живот на страната завърши с провал!", добави още Местан.