Никой не контролира безопасността на детските атракциони, а травмите на молчугани в тях зачестяват, показва репортаж на Нова тв.

В "Пирогов" всеки месец има няколко случая на деца със счупени крачета, пострадали при игра на т.нар. надуваеми замъци или батути. Майката на едно от тях е решила да съди Столична община и собственика на един от атракционите в Борисовата градина, където този месец се е случил инцидент с нейното 5-годишно дете.

Въпреки всичко се оказва, че контролът върху тези съоръжения, достъпът до които е платен и не струва евтино, е само пожелателен.

"Ние преглеждаме мястото, върху което се поставя съоръжението и самия паспорт на съоръженията", казва арх. Бойка Къдрева от Столична община.

Комисията за защита на потребителите не е задължена да извършва подобни проверки, макар че поне веднъж в годината прави тематична проверка за безопасността. При последната от тях, която се проведе в началото на лятото, инспекторите са проверили 121 такъва съоръжения в цялата страна, като при 14 от тях са установени нарушения.

"Най-често липсва документацията - не може да се проследи кога и къде е произведено съоръжението. Купуват се съоръжения втора употреба, има случаи на неправилно съхранение през зимата, неактивния сезон", коментира Ивайло Сиркаров, представител на фирма за контрол на детски съоръжения. 

"Този тип съоръжения са доста рискови. Колкото и да е изрядно и правилно поставено, при самата игра е възможно изкълчване и друг тип наранявания", предупреждава той.