Активисти за равенството между половете реагираха бурно на шеговит коментар на Далай Лама, който каза, че ако неговият наследник бъде жена, "тя трябва да е много, много привлекателна".

Духовният водач на тибетските будисти заяви в интервю за Би Би Си, че няма причина бъдещият Далай Лама да не бъде от нежния пол. Той обаче добави, че наследничката му трябва да бъде красива, защото "иначе няма да е от голяма полза". 80-годишният будиски монах, чието истинско име е Тензин Гяцо, е 14-ият Далай Лама. Уважаван в цял свят, досега той не се беше замесвал в шумни скандали, но изказването му пред репортера Клайв Майри хвърли сянка върху реномето му.

От 1959 г. Тензин Гяцо живее в изгнание в Дармасала, северна Индия. За около 300 години Далай Ламите или техните регенти са предвождали правителството на Тибет, но през 1950-а Китай окупира хималайската страна и от дълги години настоява да определи наследника на настоящия духовен водач. 14-ият Далай Лама обаче заяви, че тази традиция може да бъде продължена, само ако такова е желанието на народа на Тибет.

Попитан дали следващото въплъщение на Буда може да е жена, той отсече: "Да!".

След отговора двамата мъже прихнаха да се смеят и така се създаде впечатлението, че това е просто една недодялана шега. Репортерът попита духовния водач дали смята, че ако наследникът му е жена, тя ще бъде привлекателна.

"Имам предвид, ако дойде Далай Лама от женски пол, то тогава тя би трябвало да е много привлекателна?", подхвърли Клайв Майри.

"Да, иначе тя няма да е от голяма полза", отговори Далай Лама, а журналистът от Би Би Си възкликна:

"Наистина ли? Вие се шегувате!", но духовният водач заяви с игрива нотка в гласа:

"Не, това е истината".

Думите му възмутиха активисти за равенството между половете, които обявиха, че думите на Далай Лама са разочароващи. Вивиен Хейс, изпълнителен директор на Women’s Resource Centre – американска организация, която провежда кампании по цял свят за равноправие на жените, каза пред "Гардиън":

"Разочароващо е, че способността на жената да заема ръководен пост трябва да се определя от нейната външност. Изглежда в медиите това е често срещана фикс-идея, ако се съди по коментарите за жени в политиката. Обезпокоени сме, че по отношение на равенството между половете обществото се движи назад".

Никол Роу, говорителка на Progressive Women – благотворителна организация, която помага на жените в професионалния и личния им живот, отбеляза:

"Радваме се, че Далай Лама одобрява идеята следващият Далай Лама да е жена, но сме изненадани и крайно разочаровани, че един толкова състрадателен и мъдър мъж е изразил подобно ретроградно мнение. Възхвалявайки овехтялата идея, че жените служат предимно за украса, като в популярния израз "Жените трябва да бъдат гледани, а не слушани", Далай Лама само добавя масло в огъня на повсеместната дискриминация, с която жените се сблъскват до ден днешен. Външният вид на жената не е по-важен от нейните постижения. Ако жена стане Далай Лама, ние сме сигурни, че делата й ще имат по-голяма тежест от външния ѝ вид. Надяваме се, че Далай Лама ще отдели време да помисли какъв удар са нанесли думите му по жените, особено като се има предвид влиянието му".

Площад СЛАВЕЙКОВ