„Солидарността трябва да бъде разбрана, тя е философия - не можеш да вдигнеш тежест, която не можеш да носиш. Днес е необходима солидарност на всяко ниво, във всяка държава, в цял свят. Трябва да видим какъв товар трябва да понесем и в зависимост от това да изградим нашата солидарност.”

Това заяви полският президент (1990-1995 г.) и съосновател на първия свободен синдикат в Източния блок „Солидарност” Лех Валенса в интервю за предаването „120 минути” на бТВ, посветено основно на темата за бежанците.

Валенса заяви, че светът не е подготвен за кризата с мигрантите и макар Европа да премахва границите, трябва много бързо да се седне на масата на преговорите, за да се види от какво бягат хората и как и „как можем да им помогнем по начин, който да не ни създаде проблеми на нас самите.”

„Те принадлежат на други религии и имат друг манталитет и вероятно ще се борят за това да упражняват своите граждански и религиозни права. Трябва да видим общите ползи, защото това може само да ни улесни в съвместното живеене. Или да направим така, че ситуацията в техните страни да се подобри, така че те да се върнат там, откъдето идват”, каза бившият полски държавен глава.

Според него обяснението за страха от мигрантите е просто – животът ни.

„Ние тук имаме малки жилища, получаваме ниски заплати и ниски пенсии. Не ни е останало много, което можем да им дадем. Да, подобрява се положението в нашите страни, но много бавно.  И затова пък знаем, че трябва да помогнем, защото на нас са ни помагали. Но възможностите ни са доста ограничени. Телевизията много бързо показва всякакви инциденти – във Франция, в Съединените щати. И това, което виждаме изгражда един образ, показва една бруталност, която за нашата култура не е типична. Понякога това не са много големи събития, но показани по телевизията, стават големи. Ако видим тези хора облечени, както обикновено се обличат, те може би изглеждат по-добре от нас самите. И тези образи по някакъв начин създават нежелание да бъдат приети. Но всички в нашите държави знаем, че трябва да помогнем, защото на нас ни е помагано. Там има деца, на които задължително трябва да помогнем. Но трябва да помислим така да направим, че да не се разруши вековно изграждания ред в нашите държави”, каза Валенса.

Според него трябва да се помогне само „на онези нещастници, които бягат, за да спасят живота си”. А на другите трябва да кажем, че също имаме проблеми с бедността, че при нас има безработни и, че днес наистина няма какво да им предложим.

Помолен да посъветва българския премиер Бойко Борисов как да постъпи по отношение на „горещата точка” за бежанците в България Валенса заяви:

„Нас са ни приели и приемат в цял свят и трябва да подходим към това разумно, сърдечно. Добре е да споделим бедността си с другите. Но политиците трябва да помислят много сериозно как да помогнем по-нататък. Как да помогнем тези хора да се върнат по родните си места. И колкото по-бързо започнем този диалог и се помогне на тези страни, от които бягат хората, толкова по-бързо ще се върнат там.”

Бившият полски президент припомни и как на него му е било предложено да стане бежанец, да напусне страната си:

„Каквото и да кажем бягството и бежанците отслабват силата на войната, на битката. При мен използваха всякакви средства – агентура, молби, разговори, преговори, всякакво подкупничество. Но аз съм патриот и бях готов да умра, но не и да напусна родината си. И бях готов да загина, но да продължа. Но аз бях начело на една битка като капитан на кораб. А капитанът последен напуска кораба. Ако всички бяха толкова чепати като мен, вероятно нещата щяха да изглеждат много различно.”

Валенса сподели и разбиранията си за новия свят, на който неговото поколение е длъжник.

„Демокацията е в криза в целия свят. Започвайки от това, че мандатите на политиците трябва да са по-кратки, за да се сменят. Всички изборни постове трябва да бъдат ограничени до не повече от 2 мандата. Няма незаменими хора, нека повече хора влизат в политиката. Нека са по-ниски изборните прагове. Да влизат по-малки политически групи  в парламента, и да не бъдат финансирани големите, защото те не допускат малките до властта. И ако тези поправки в регламента на демокрацията не бъдат направени, улицата ще ни принуди да ги направим.”

Според полския политик светът живее „с едни стари идеи”, като например разделението на леви и десни. Тази конструкция, смята той, е изключително остаряла и по никакъв начин не попада в днешните реалности.

„Да поправим правилата, да ги ремонтираме и да дадем възможност на всеки гражданин да влезе във властта. Нашето поколение е задължено да направи това”, завърши той.