Клип на откриването на кампанията на ДПС в Исперих предизвика гневни коментари в мрежата и остра реакция от страна на кмета на Панагюрище. Причината - певец изпълнява песен на турски на мелодията на възрожденската "Песен за Райна Княгиня".

Ето и видеото, на което Лютви Местан и други лидери на ДПС като Хасан Адемов, Рамадан Аталай и Камен Костадинов ръкопляскат на изпълнението на песента в Исперих:

Кметът на Панагюрище Никола Белешки излезе с отворено писмо към Местан и ДПС, в което критикува остро ръководството заради "грозното зрелище" и ги призовава да се извинят.

"От Никола Иванов Белишки – кмет на община Панагюрище през мандат 2011-2015 г.

Г-н Местан, членове на Централния съвет на ДПС,

При старта на предизборната кампания на Вашата партия Вие и останалите членове на ръководството на ДПС станахте част от грозно зрелище, което предизвиква категоричното възмущение у мене, жителите на община Панагюрище и милиони българи в страната и чужбина. Видно от клипа, разпространен в интернет, на ваше политическо събрание е изпята на турски свещената за нашия край „Песен за Райна Княгиня".

Неуместното изпълнение, както лековатото и недопустимо за български политици поведение на Вас и останалите членове на ръководството, са поредната провокация срещу панагюрци. След гаврата на Сергей Станишев, който си позволи да определи Райна Княгиня като „социалистка“, въпреки че синовете и – достойни български офицери, бяха физически унищожени от комунистическия режим и Вашата партия поруга честта и достойнството на една светиня за панагюрци и нагло се опита да използва личността й за политически цели.

Като кмет на община Панагюрище през изминалия мандат, като панагюрец и човек, възпитан да тачи паметта на дедите си, Ви призовавам да намерите сили и да се извините за това, че поругахте паметта на най-великата българка и на стотиците славни герои, дали живота си за Освобождението на България от турско робство и обидихте техните потомци.

Господин Местан, Вие и ръководството на ДПС ни показахте категорично, че не сте българи! Покажете оттук нататък, че във Вас е останала малко човещина и можете да зачитате чувствата, историята, вярата и паметта на тези, които обичат България!

Нека Господ да Ви съди!

Никола Белишки – кмет на община Панагюрище 2011-2015 г."

ДПС отговори по-късно също в открито писмо, като подчерта, че песента всъщност не е превод на турски, а турска песен със същата мелодия, и отбелязвайки, че фолклорната музика няма граници и предразсъдъци.

По повод разпространено видео в социалните мрежи от откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих и опита на участници в изборната надпревара от други политически партии за създаването на излишно напрежение, заявяваме, че категорично отказваме да участваме и да бъдем използвани в подобен тип провокация!

Защото опитите да се употреби музикалното богатство на фолклора на Балканите за противопоставяне на хората, могат да бъдат определени само като провокация.

Няма нищо по-хубаво от това на митинг на ДПС да се пее патриотичната песен за Райна Княгиня, защото байракът, ушит от нея, е и наше знаме, защото всички живеем под него. Защото нашите симпатизанти, които с гордост пееха химна на Република България, искрено се радваха на песента и на това, че един изследовател на фолклора на Балканите е намерил песен с друг текст, но със същата мелодия, което само доказва, че за музиката няма граници и предразсъдъци.  Много важно е да се обърне внимание на това, че не става въпрос за превод от български на турски, което би било гавра с песента, а за друга автентична песен с друг текст на същата мелодия.

Струва си да си припомним, че във филма на Адела Пеева "Чия е тази песен" се проследява историята на една друга песен - "Ясен месец", която у нас е химн на Странджа, но битува във фолклора на всички балкански народи преобладаващо като любовна песен. Факт е, че на Балканите много често с една и съща мелодия се пеят песни на различните езици, което е доказателство за богатството на фолклора, а не повод за истерия.

Фолклорът е колективен феномен, който не признава граници, не разделя, а събира етносите. Да се приеме този факт е въпрос на култура.

Този феномен на балканската музика е еманация на заедността и толерантността, които са наше кредо.