СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Четиринадесет души бяха ранени, трима от които полицаи, при масов бой между бежанци в палатков лагер в Калден, недалеч от западногерманския град Касел.

Стотици хора от различни националности са се били в продължение на часове, съобщи днес полицейски говорител. Разбунтувалите се мигранти се нападали взаимно със сопи, камъни, използвали и спрейове.

Напрежение се появило още вчера в столовата по време на раздаване на обяда. Тогава се сбили двама албанци. Часове по-късно се стигнало до ожесточен спор между пакистанци и афганистанци. Около 60 души се нахвърлили един срещу друг, осем от които получили наранявания. Начаса пристигнала полиция, положението се успокоило.

Насилието ескалирало късно снощи. Една срещу друга се изправили две тълпи – 70 души от едната страна срещу 300 от другата. На полицията се удало да овладее положението едва часове по-късно. Не е имало обаче арести, уточни полицейският говорител. 

В операцията по слагане край на размириците са участвали 50 униформени с 25 патрулки от Касел. На помощ са се притекли и десетки местни хора от силите на реда. Пристигнали са линейки и хеликоптер. Съобщено бе също, че снощи силите на реда са се опитали да намерят временни квартири за 100 от най-агресивните бежанци, за да се свали напрежението в палатковия лагер. Той е изграден на територията на старото летище в Калден. Там в момента са настанени 1500 бежанци от 20 националности.
Първи сбивания имаше преди две седмици. Тогава мигрантите пак се налагаха със сопи, използваха и спрейове. Близо 60 души бяха ранени, сред тях и деца.

“Когато на едно място се съберат над хиляда души от 20 националности, то е ясно, че напрежението е неизбежно. Това ми беше ясно от самото начало. Но че ще се стигне до такова обостряне на положението в палатковия лагер, никой не допускаше”, заяви днес кметът на Калден Майк Маневитц.

От месеци в Германия се води дискусия по оптималното разпределение на бежанците между германските общини. Причината е, че неведнъж се стигаше до сблъсъци и насилие между самите чужденци – в Бон, Зул, Дрезден, Трир и другаде. Водещи политици, предимно от Християндемократическия съюз на канцлерката Меркел, настояват при настаняването им бежанците да бъдат разделяни на християни и мюсюлмани. Това не е израз на религиозна дискриминация. Досегашната практика показва, че новопристигналите мигранти с различна вяра често проявяват нетърпимост едни към други.