Едва ли е останал някой, който да се доверява на данните на производителите. Всъщност, автомобилите използват около 40 % повече бензин, отколкото е указано. Изследване показва, при кои производители има най-големи отклонения, пише германският журналист Николаус Дол в своята статия „Най големите измамници на автомобилната промишленост“, публикувана във вестник Die Welt, цитирана от "Фокус". Репортерът се позовава на данни от изследване на Международния съвет по екологично чист транспорт (ICCT).

Както показват изпитанията на 600 хиляди автомобили в страните-членки на ЕС, данните на производителя Mercedes повече от всички останали се отличават от фактическото ежедневно потребление на гориво. В изследването на T&A е написано „Само при Mercedes отклонението на фактическото потребление и заявеното от производителя при всички популярни модели се отличава с повече от 50 %“.

При други марки разликата е „по малка, в някои случаи значително по-малка, но нея, като правило, я има“.

По данни на ICCT, „отклонения по-големи от средните“ са открити също така при автомобилните компании Citroen/Peugeot, General Motors (GM) и BMW. „При производителя Opel средните реални разходи даже са се увеличили от 2008 година насам“, цитира германският журналист изводите от изследването.