Началото на кампанията за местните избори очаквано създаде трудности на депутатите със събирането на кворум. Това се видя на днешното извънредно заседание на Народното събрание. На три пъти депутатите не успяха да съберат поне 121 души, за да дадат начало на пленарния ден. Последния път регистриралите се в залата бяха 111.

В началото на деня депутати от БСП присъстваха в залата, но не се регистрираха. При третия опит социалистите дори напуснаха банките си. От ДПС бяха в залата при първия и втория опит, но излязоха при третия.

От ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт обясниха, че много от тейните колеги са из страната във връзка с изборите. Миналата седмица депутатите си гласуваха ваканция от 14 до 25 октомври именно заради вота, която обаче очевидно им се вижда недостатъчна.

Противно на обичайната практика, след третия провал за старт на заеданието шефът на Народното събрание Цецка Цачева не разпусна заседанието, а свика председателски съвет. На него ще се реши дали ще има и четвърти опит.

В крайна сметка съвета реши, че ще има и четвърти опит. Малко преди последната регистрация Цачева заяви, че БСП и ДПС са отказали да влязат в зала с обяснението, че кворумът е задължение на управляващите. Тя каза още, че от парламентарните групи на мнозинството са я уверили, че имат достатъчно депутати. В крайна сметка макар и трудно в залата се регистрираха 121 депутати.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че кворумът е събран заради "златния пръст" на "Атака".

"Всичко се връща", заяви Местан от трибуната.

В миналия мандат при управлението на БСП и ДПС именно от "Атака" зависеше дали ще има или няма да има кворум.