Компанията Shell е избрана да проучва за газ и нефт в черноморското находище "Силистар", съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Международният гигант беше един от петимата кандидати, които участваха в концесионната процедура. Плановете на Shell предвиждат инвестиции от 18,6 млн. евро, както и плащане на еднократна такса от 4,9 млн. евро.

Shell получава право да проучва за енергоизточници в блока, който е с обща площ от 7000 кв. км за срок от 5 години. Договорът с нея ще бъде подписан до края на октомври, съобщи Теменужка Петкова.

"Това е много сериозен успех за нас и е една от важните стъпки за осигуряване на енергийната ни диверсификация", казва енергийният министър.

Карта на "Силистар" и "Терес"

В същото време за другия блок, който държавата предложи на концесия - "Терес", не е получена нито една оферта и процедурата за него се прекратява, обясни Петкова.

Преди ден стана ясно, че Shell се е отказала от търсене на природен газ в Арктическите води край Аляска. Това ще доведе до отписване на инвестиции за $4,3 млрд. от баланса на компанията.