НИЯ КАРАДЖОВА

Държавата ще има право да спира субсидията, която дава на частните училища, ако те имат ниски резултати или извършват нарушения на закони и наредби. Това приеха депутатите по време на второто четене на Закона за училищното образование. Става дума не само за ниски оценки на учениците от матурите и националното външно оценяване, а и за цялостната оценка на самото училище, която ще се дава от Националния инспекторат.

Депутатите записаха също, че частните училища нямат право да събират от родителите такси за дейностите, които държавата финансира, ако ползват държавна субсидия. Това означава, че те нямат право да искат повече пари за учебна дейност, а само за извънкласни форми, охрана, транспорт. Експерти от МОН заявиха, че в момента за учебна дейност те събират по 4000-5000 лв., а държавата ще им отпуска едва по 1400. Според тях това ще стане причина голяма част от частниците да се откажат от държавното финансиране.

Депутатите приеха и нова формула за формиране на делегираните бюджети, при която 80% от парите ще следват ученика, а останалите ще се отпускат по допълнителни компоненти. Училищата с високи резултати ще получават допълнителни пари, за да ги харчат за каквото пожелаят. Тези с ниски също ще получават допълнителни средства, но за оздравителни програми, с които да подобрят резултатите си. На малките училища ще се дава допълнителна субсидия, която да компенсира малкия брой на питомците им.

Преди заседанието депутатите на три пъти опитваха да съберат кворум, като БСП демонстративно излезе от залата.