„Американското общество е обхванато от страх. Бъдещето е пълно със заплахи. Още по-крещящо е, че в страната липсва лидер, избирателите са леко объркани. Няма компас. Страхът често подхранва екстремизъм. Използването му за политически цели се заплаща. Страхът прикрива липсата на програма, дефицита на идеи. Трябва да останем нащрек.“

Това казва Робърт Редфорд в интервю за френското издание „Нувел обсерватьор“.

Актьорът посети Париж, за да представи американска цифрова и сателитна телевизионна мрежа „Сънданс“, кръстена на името на фестивала за независимо кино, основан от Редфорд. Убеден демократ и еколог, той споделя и позицията си на ангажиран гражданин.

„Със „Сънданс“ се опитваме да дадем възможност да се чуят и други гласове. Ние се борим, по наш си начин" – твърди Редфорд. – "В началото, през 1978 г., искахме да покажем една различност, да предложим трибуна на независимата продукция. Ключовата дума е „независимост”. Създаването на мрежата Sundance е просто продължението на тази мисия.

Днес на преден план са големите комерсиални продукции. Няма нищо лошо в това. Но сега е от ключово значение да предложим и други варианти на творците. Те често работят извън утъпканите пътеки и понякога опитват необичайни решения. Някои от тях успяват да намерят място в комерсиалната продукция – Тим Бъртън, например. Но кинотворци като Джим Джармуш се нуждаят от структура, отворена към нови хоризонти. В Sundance ние свързваме сценаристи, режисьори и други творци по начин, който не е зависим от парите. Така техните филми се появяват на бял свят.“

Редфорд казва, че цифровата и сателитна телевизионна мрежа „Сънданс“ е създадена, за да даде екран на независимите филми, които нямат успех в киносалоните. Липсата на финансови средства принудила екипа му да прояви креативност – и макар и трудно, работата потръгнала.

На въпрос дали думата „независимост” не се обезценява в днешния политическия контекст на Америка, Робърт Редфорд отвръща:

„Да се обезценява ли? Не, но трудно намира своето място. Политическият контекст наистина е твърде труден – двупартийната политическа система спъва всичко. Но въпреки това имам предчувствието, че нещата скоро ще се променят.“

Присъствието на Доналд Тръмп в предизборната кампания не дразни Редфорд, защото е шоумен, прави цирк. Актьорът е доволен от това, че Тръмп показва колко безсъдържателни и повърхностни са кампаниите на другите кандидати:

„Тръмп забавлява хората. Но той няма да бъде избран. Той ще раздвижи нещата, но само толкова. Хора като Бърни Сандерс, сенатор от Върмонт, или Елизабет Уорън, сенатор от Масачузетс – и двамата от Демократическата партия, са надеждата.

Мисля, че системата ще остане същата до следващите избори в едни конвенционални рамки, които ще изискват много пари, както досега. Но ми се струва, че вече са налице сигнали за недоволство сред масите и този ропот ще доведе до преобръщане на нещата. Констатираме вече известни колебания сред хората пред кандидатури като тази на Джеб Буш или на Хилари Клинтън.

Нагласата „бизнес, както обикновено” вече се изтърка. Имаме нужда от обновление. И то ще дойде.“

Редфорд твърди, че никога не се е изкушавал от политическа кариера. Според него това е твърде глупаво, смята, че е на мястото си като критикува.

"Площад Славейков"