Facebook ще се включи в бизнеса с електронни разплащания и виртуални пари, съобщи в. "Файненшъл таймс". Според анализатори това ще сложи край на голяма част от виртуалните валути, сред които най-известната е биткойнът.

Компанията, която стои зад едноименната социална мрежа, е готова да предложи финансови услуги, като вече е подала заявка за получаване на лиценз в банковия регулатор в Ирландия. След като го получи, тя ще може да предлага услугата си в целия Европейски съюз. Така потребителите ще могат да извършват плащания и да съхраняват пари в социалната мрежа.

Според плановете фейсбук парите ще бъдат гарантирани от компанията и ще са валидни в цяла Европа.

Условията за получаване на лиценз за издаване на електронни пари в Ирландия изискват постоянното наличие на капитал от 350 000 евро плюс отделен фонд, в който да се държи паричен еквивалент на издадената електронна валута. За сравнение, виртуалните валути като биткойн не са гарантирани от никого.

Според в. "Файненшъл таймс" Facebook е обсъждала потенциално партньорство с поне три лондонски новостартирали компании, които предлагат парични преводи със смартфон - TransferWise, Moni Technologies и Azimo.

От компанията засега не коментират официално своите бъдещи инициативи.

Google предлага мобилни разплащания и също е регистриран във Великобритания като издател на електронна валута, но все още не предлага е-пари.