НИЯ КАРАДЖОВА

Държавата увеличава глобите за родители, които не изпращат децата си на училище. Досега тези санкции започваха от 20 лева и стигаха до 100. Съгласно новия Закон за училищното и предучилищно образование обаче тези санкции вече ще тръгват от 50 и ще стигат до 150 лева. При повторно нарушение таванът на глобата е до 500 лева, записаха депутатите. Втори ден имаше проблеми с кворума при опитите училищния закон да бъде приет окончателно.

Законът предвижда глоби и за собственици на забавачки, които нямат лиценз от МОН, а издават документ за училищна готовност. Те са заплашени от санкция в размер между 5000 и 10 000 лева. При повторно нарушение глобата ще скача двойно. Предвиждат се финансови наказания и за издатели на помагала, които заблуждават, че техният учебник е одобрен от МОН. За тях санкцията също варира от 5000 до 10 000 лева. 

Депутатите влязоха в спор и за това дали престъпленията на тоталитарния режим трябва да се изучават в учебниците по история. Това бе предложение на депутати от Реформаторския блок, което обаче не се прие. Зам.-шефът на парламента Янаки Стоилов (БСП) отправи упрек, че вносителите искат не децата да учат история, а да промиват мозъци.

Депутатите разписаха и текстове, според които ако до две години след закриване на училище никой инвеститор не пожелае да ползва сградата му с образователна, здравна или социална цел, тя ще може да бъде използвана и за друго. Така пустеещите училища в малки населени места могат да станат дори и магазини или хотели.