След като за път пръв влезе в парламента преди две правителства, по всичко изглежда, че всеки момент парламентът ще гласува Закона за предучилищното и училищното образование, който депутатите разглеждат усилено през последните дни. Във връзка с това Клуб Z потърси най-специфично квалифицирания народен представител, който да коментира законопроекта - бившата учителка Ана Баракова, влязла като депутат от "България без цензура", сега независима.

Госпожо Баракова, 

"Това беше правилното решение, защото всяко едно училище ича прлофилирани и непрофилирани подготовки и паралелки, и учителят трябва да работи съобразно качествата и възможностите на учениците. Всяка година започваме с избор на учебника. Това е за удобство на учениците, повярвайте ми, работила съм с ученици в непрофилирана и профилирана подготовка.

 

"Аз го подкрепих. Трябва да се дават повече средства за обучение на учителите.

 

Вие сте

 

На мен в момента ми предстои поредна магистратура, която смятам да започвам от октомври.

 

"Има много добри предложения, сега вече в този законопроект има приложение и дуалната форма на обучение, много актуален въпрос, върху който според мен малко се акцентира днес, като дискусия, да се изясни същността и предимствата на дуалното обучение. Това дава шанс на децата да ридобиват професионално обучение и практически умения. Което според мен е едно задържане на нашите ученици тук, в България - тоест досега беше приложено в чужбина, в Германия, в Швейцария, сега вече ще го има и в България.