Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че България няма как да бъде винаги остров на стабилност ако кризата в Близкия Изток продължи. Според него България не трябва да чака "началниците от Брюксел", а да има собствена позиция по въпроса.

"Изправени сме пред може би най-тежката геополитическа криза през последните десетилетия. Срещата на върха в Ню Йорк показа, че е невъзможно да се постигне обща позиция в рамките на Съвета за сигурност на ООН по кризата в Близкия Изток и украинската криза", каза Местан.

Той заяви, че ДПС е на категорична позиция, че защитата на интереса на ЕС не може да бъде отговорност само на "началниците от Брюксел" - израз на премиера Бойко Борисов.

"Това е отговорност на всяка една от държавите членки. Ние трябва да имаме ясна позиция по тези въпроси. В момента бежанската криза подминава БЪлгария, но това докога ще продължи. Надявам се, че никой не е толкова наивен да смята, че България може да остане остров на стабилността", каза Местан.

Той призова президента да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. Според него България може да участва активно  изработването на обща позиция на ЕС.

"ДПС разгърна цялостна концепция като отговор на бежанската криза - разширяването на зоната за сигурност на ЕС чрез продължаване на разширяването на ЕС по посока на Западните Балкани", каза Местан.

Според него "Западни Балкани извън ЕС генерират повече заплахи за ЕС".