За пореден път БСП поиска оставката на военния министър Николай Ненчев. В декларация от парламентарната трибуна депутатът Атанас Мерджанов заяви, че присъствието на министър Ненчев на поста е "подигравка за българската армия".

"Напълно осъзнаваме международните опасности, които тегнат над България. Именно за това България се нуждае от достоен и солиден военен министър. Такъв министър ли е министър Ненчев", заяви Атанасов.

Основен повод за искането на БСП е законопроектът предложен от военното министерсво, с който се дава възможност на чужди самолети да пазят нашето въздушно пространство. Мерджанов обаче отново повдигна въпроса за самолетите МиГ.

"Развинтеното министерско въображение изглежда не е било само ПР акция, а целенасочен опит за манипулация. Ненчев излъга, че руския контрагент на МО, който носи отговорност за поддръжка на летателните машини, е недобросъвестен, че използва незаконни методи. Искаше да оправдае неистовия си стремеж да повери МиГ-овете на друга страна, само не и на Русия”, изтъкна Мерджанов.

Според него "кой ли не е обяснявал на Ненчев, че Полша няма лиценз за подобни ремонти,че Русия няма да поеме гаранция. и авиацията ни ще бъде поставена на колене”.

Мерджанов каза още, че Ненчев е излъгал за това, че от руската страна му е бил предлаган подкуп, свързан с ремонта на самолетите. Той припомни и непоследователната поведение на военния министър по повод това дали у нас ще бъде разположена американска военна тхеника заради кризата в Украйна