Съдебна процедура за отмяна на задължителните отстъпки за медикаменти без аналог са задействали големите фармацевтични компании у нас, съобщи Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Последните промени в здравните закони изискват от тях да отбият 20% от цената на продуктите си за последните четири месеца на 2015 г. и да ги предлагат с 10% отстъпка през цялата 2016-а. В противен случай няма да бъдат включени в Позитивния лекарствен списък и Националната здравноосигурителна каса няма да ги закупува.

Процедурата по договаряне вече е в ход и въпреки недоволството си, всички компании са подали офертите си за отстъпки съгласно правилата и в срок. Въпреки това предупреждават, че изискването е твърде едностранно, противоречи на редица български и международни правни норми и може да предизвика опасно изтегляне на продукти от пазара.

"Снабдяването с някои медикаменти при новите изисквания може да се окаже икономически неефективно, тъй като лекарствените продукти, поради изискванията на българското законодателство, вече се доставят в България на най-ниските цени на производител в сравнение с цените в 12-те референтни страни от Европейския съюз", гласи официалното становище на асоциацията.

Промените касаят около 800 скъпи продукта без аналог, включително и онколекарства, за които здравната каса харчи основната част от средствата си за лекарства. Целта на задължителните остъпки е да контролират непрестанния ръст на публичните разходи и да осигурят известна предвидимост в бюджета на обществения фонд след провала на идеята за Национално споразумение за реимбурсиране на медикаменти. Повече от година Министерството на здравеопазването се опитваше да убеди фирмите и касата да си поделят отговорностите, но предизвика само конфликти в бранша. Производителите на генерични продукти отказаха да поемат ангажимент за преразход, който не генерират, и така задължителните отстъпки останаха да важат само за иновативните компании.

На този етап фирмите настояват за нови преговори и за отмяна на задържителните отстъпки. Според тях има обективни причини за увеличаване на публичните разходи за лекарства - застаряване на населението, повишена заболеваемост, по-голяма продължителност на живота, навлизане на нови технологии и по-добър достъп на пациентите до лекарства.

"Прехвърлянето на тежестта на това повишение върху индустрията не е устойчив модел. Нужно е и контролирано увеличение на бюджета за лекарства на НЗОК, отчитащо тенденциите за нарастване на разходите", категорични са от асоциацията.

В бюджета на НЗОК за тази година бяха предвидени над над 500 млн. лева за медикаменти за домашно лечение и близо 200 млн. лв. за онколекарства в болниците. Според прогнозите общият дефицит на средства в касата към края на 2015-а ще бъде близо 100 млн. лв., като не е изключено да се стигне и до актуализация.