НИЯ КАРАДЖОВА

Софийският университет щеше да е много по-напред в рейтинговите класации, ако беше руски или английски. Това заяви просветният министър Тодор Танев пред журналисти веднага след откриването на учебната година в Алма матер. Малко преди това той държа слово, според което „подценяването на образованието е траен процес, който води до преизподнята“. „Ако въздушното ни пространство може да се брани от партньорите от НАТО, то нашите деца си ги отглеждаме сами“, коментира по повод финансирането на образованието министърът. Той заяви още, че хората са свиквали „с абсурда всеки да бъде професор“, но смята да поправи тази грешка с промени в закона.

Танев заяви, че в близките две седмици ще се бори за увеличаване на бюджета за образование, но все още не знае в какъв размер. „Предстоят разговори с моя приятел и колега Владислав Горанов“, каза Танев. „Този университет ще го има и ние ще помогнем за това“, допълни той.

Ректорът на СУ проф. Иван Илчев пък се обърна към „първокурсници и старокурсници“ с думите „Не чакайте друг да изправи кривиците, които виждате“. „Опитват се да ви убедят, че героите на нашето време са участниците в реалити шоута и че стадионите са по-важни от библиотеките. Че четенето е губене на време“, заяви Илчев на студентите. Той отчете, че когато преди година удължили работното време на библиотеката до 23 часа, смятали, че вероятно това ще се окаже безсмислено, но само за година 12 000 студенти са чели в библиотеката на Алма матер именно вечер. Илчев за пореден път разкритикува финансирането на университета, като посочи, че британски вузове от същия ранг разполагат с 20 пъти по-високи бюджети.