Стотици ирански военнослужещи са влезли в Сирия през последните десет дни и са се присъединили към правителствените войски на Башар Асад и съюзниците им от ливанската шиитска групировка "Хизбула" в мощна наземна военна операция, подкрепяна от руските въздушни удари.

Това съобщили два ливански източника пред Ройтерс, пише израелският вестник "Йедиот ахронот".

Операцията има за цел възстановяване на контрола на правителствените сили върху загубени от тях територии в Сирия.

"Хизбула" е не-само военна организация, но и политическа партия, представена в парламента в Ливан. Названието й означава "Партия на Аллах".

Групировката е подкрепяна от Иран. Нейното военно крило е обявено за терористична организация от ЕС.

Флагът на "Хизбула". Снимка Уикипедия

На 18 юли 2012 г. на летище Сарафово край Бургас камикадзе се взриви край автобус с току-що пристигнали израелски туристи. Загинаха петима граждани на Израел, както и българският им шофьор. Загина и атентаторът. Той има поне двама съучастници, които избягаха.

По-късно българските власти излязоха с "обосновано предположение", че атентатът е дело на "Хизбула".

"Имаме данни, че атентатът е финансиран от "Хизбула". Може да се направи обосновано предположение, че две лица са принадлежали към военното формирование на "Хизбула", заяви тогавашният вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Известно е, че правителството в Сирия подкрепя "Хизбула". Самият Башар Асад е от шииитското малцинство в арабската република.