СИМОНА РУСЕВА

Проруските сепаратисти съобщават, че днес са запиочнали да изтеглят танковете си от фронтовата линия в Източна Украйна. Въоръжените сили са започнали операцията от региона на Луганск, на 15 км зад фронтовата линия, съобщава информационната агенция на бунтовниците. Изтеглянето било знак, че се спазват договореностите от Минск.

Военната техника с калибър по-малък от 100 милиметра щяла да бъде изтеглена от фронта на етапи.

“Като първа стъпка ще изтеглим танковете. По наши разчети до довечера ще сме напуснали две огневи точки. На първо време бойната техника ще е на най-малко 15 км от фронта”, заявява говорител на сепаратистите, цитиран от агенцията им.

Операцията по изтеглянето на танковете започнала след договорка с украинското държавно ръководство. То поело ангажимент също днес да започне частично изтегляне на оръжията си.

Това става ден след срещата в Париж между лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна – Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Владимр Путин и Петро Порошенко. Тя беше свикана за обсъждане прилагането на споразумението от Минск от февруари т. г., което включва и изтегляне на тежките оръжия от Източна Украйна и то от двете страни – сепаратисти и украински сили.

Засега няма потвърждение на информацията по частичното изтегляне от страна на наблюдателите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които се намират в Източна Украйна. Сепаратистите обаче твърдят, че наблюдатели на ОССЕ са били в района на Луганск и са станали свидетели на изтеглянето.

На срещата си вчера в Париж Оланд, Меркел, Путин и Порошенко между другото се договориха да бъдат отложени украинските местни избори, насрочени за края на октомври. Предвижда се и сепаратистите да се откажат от провеждане на вот в Източна Украйна, предвиден за 18 октомври.

В конфликта в Източна Украйна паднаха над 8000 жертви, хиляди напуснаха родните си места.

Същевременно трябва да се признае, че от началото на септември примирието до голяма степен се спазва.