Приетите на първо четене от Народното събрание промени в Конституцията, свързани със съдебната власт, са дискриминационни. Оценката е на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, изказана по време на семинар с журналисти в Лозенец, Бургаска област.

„Конкретно дискриминацията е в правилото след разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии, съдийската да се председателства само от шефа на Върховния касационен съд (ВКС). Председателите на ВКС и на ВАС са абсолютно равнопоставени. Затова смятам, че уредбата е абсолютно дискриминационна", обясни Колев, цитиран от „Правен свят“.

Той предложи да бъде записано, че председателстването на съдийската колегия е на ротационен принцип, т.е. начело да застават както шефът на ВКС, така и този на ВАС.

"Не става въпрос лично за мен, а за длъжността на председателя на ВАС. Лично аз считам, че промените, ако бъдат приети, ще засегнат следващия ВСС, т.е. по никакъв начин няма да ме касаят лично, защото моят мандат изтича след две години".

За тайно гласуване

Георги Колев подкрепя запазването на тайния вот при кадровите решения на ВСС. Предложението за явно гласуване отпадна по време на т.нар. исторически компромис между Реформаторския блок и ДПС за промените в Конституцията. След приемането им на първо четене обаче, Реформаторите внесоха изменение за въвеждане на явно гласуване. Главният прокурор Сотир Цацаров също вече се изказа в подкрепа на прозрачно гласуване.

Според Георги Колев обаче било доста спорно дали подобни предложения изобщо са приемливи, след като излизат от "първоначалната рамка".

"Продължаваме да твърдим, че предложените конституционни промени са в правомощията единствено на Велико Народно събрание", казва още Колев.

Той подкрепял разширяването на правомощията на Инспектората, но и по тази точка има възражения.

"В момента се правят опити нормативно да се конституира т.нар. антикорупционно бюро. Въпросът е дали магистратите ще попаднат в обсега на проверките му. Ако е така, те ще бъдат подложени на неприемлив двойствен режим – два различни органа да ги проверяват за едно и също нещо", заяви Георги Колев. Според него такива правомощия спрямо съдиите, прокурорите и следователите трябва да има само Инспекторатът.

Георги Колев призова да се въведат изисквания за членовете на ВСС, които ще бъдат избирани от парламента.

"Теоретично Народното събрание може да изпрати във ВСС само адвокати. В същото време колегиите ще вземат решенията си с мнозинство от присъстващите. И ако на дадено заседание липсват част от представителите на съдиите или прокурорите, би могло решенията да се вземат с мнозинството на адвокатите", обясни Георги Колев.