Предизборната кампания за местния вот вече извади на показ и поредните купувачи на гласове. Разследване на Нова ТВ установи, че в Горна Малина са задействани схеми за купуване на вот, като онези, които ги движат, са стари познайници на органите на реда и медиите.

Чрез подставени лица репортер на Нова ТВ влиза във връзка със Стефан Методиев - Пастора и Златко Георгиев - Циганина. Двамата искат 10 000 лв., за да осигурят 100 гласа. Пастора иска капаро и съветва "поръчителя" да побърза, за да не ги ангажира друг.

"Значи аз ви го казвам, не по-малко от 100 лв. на човек, като 70 лв. се дава капаро и остава 30 лв. за нас", обяснява Стефан Пастора.

Неговият сътрудник Златко Георгиев вече е бил герой на подобно разследване на Нова ТВ за парламентарните избори през миналата година. Той обаче не е притеснен нито от органите на реда, нито от медиите.

"На всички избори ме викат в полицията. Ми нищо, подпиша едно протоколче, че няма да се разправям", казва Златко, докато се смее.

Докато върви разследването прокуратурата също разбира за схемата от свои източници и се включва. Репортерите организират среща, на която трябва да се даде капарото - 4000 лв. и отиват на уреченото място, където под прикритите чака и полицията. В момента, в който Пастора взема парите, той е задържан, заедно със сътрудника си. Мярката им за неотклонение е за 72 часа.

"Прокуратурата образува досъдебни производства, когато са налице достатъчно данни, че е извършено престъпление и след като се получи законен повод за това".

Това обясни районният прокурор на Елин Пелин Мария Стоянова.