За да се намери решение на кризата в Сирия, е необходим диалог с Асад. Казвала съм го и преди – ще са ни необходими военни усилия, но те няма да доведат до решение. Нужен ни е политически процес, но той още не е в ход.”

Това заяви Ангела Меркел в пространно интервю, дадено за националното радио “Дойчландфунк” (Радио Германия) и излъчено днес.

"Правихме различни опити, свиквахме конференции в Женева. Там винаги са участвали представители на Асад. Пълномощникът на ООН Де Мистура дори лично разговаря с Асад, когато ставаше дума за опити за посредничество. Това като посредник правеше и Кофи Анан. Така че няма нищо ново. Това обаче не означава, че не виждаме ужасите от действията на Асад, които продължават и до днес – бомбардира собствения си народ с касетъчни бомби. За да се стигне до политическо решение, са необходими както представители на сирийската опозиция, така и такива на управляващите в момента в Дамаск, но също и други, за да може наистина да се постигне успех. Надявам се, че сега такъв процес ще бъде задвижен. Русия и САЩ могат да играят важна роля, но също така Саудитска Арабия, Иран, но и Германия, Франция, Великобритания. Ние, европейците, съзнаваме отговорността си", заяви Меркел.

Попитана какво мисли за скандала с Фолксваген, тя отговаря:

"Надявам се VW бързо да наложи прозрачност и да изясни какво се е случило. Не вярвам обаче, че доверието в германската икономика е така разклатено, че вече да не гледат на нас като на стабилна промишлена страна."

По горещата тема за бежанците канцлерката заявява:

"Длъжни сме да преборваме причините, довели до бежанския поток. Трябва по-добре да пазим външните си граници, да помагаме на държави в криза, за да не се налага хората да загърбват родината си."

Меркел е категорична, че Германия ще даде политическо убежище на всички, пристигнали в страната и имащи основание за закрила. Ще бъдат връщани обаче онези, които са дошли по икономически причини:

“Важното обаче е, да се отнасяме човешки към всеки, дори и той да трябва да напусне страната ни.”

Канцлерката не съжалява, че по повод на огромния брой бежанци, отправили се към Германия, е заявила: “Ще се справим!” Тя не го е изрекла спонтанно, била е убедена в казаното, продължава да е на същото мнение и допълва:

“Убедена съм, че трябва да посрещаме хората, които в голямото си мнозинство са пристигнали по принуда поради кризисни ситуации, с дружелюбното “Добре дошли”.

Попитана как реагира на критиките към нея дори от редиците на собствената й партия ХДС, че така е отприщила вълната бежанци, заляла Германия и заплашваща да излезе извън контрол, Меркел отговаря:

“Естествено, че ми е ясно – това е огромна задача и трябва да се работи здраво. Но и много снимки обиколиха света – колко сърдечно са приемани бежанците на гарата в Мюнхен. Същевременно съзнавам, че задачите, които ни предстоят, няма да бъдат решени за година, нито за две. Трябва да променим процедури, да взимаме по-бързи решения. Гледам сериозно на всяка загриженост, за мен всеки зададен въпрос е важен и той трябва да получи отговор.”

На припомняне, че когато на 4 септември е обявила прием на бежанци от Унгария, баварският лидер Хорст Зеехофер нарече това “грешка, която дълго ще ни занимава”, Меркел е категорична:

Не съжалявам за решението си. Ако днес би трябвало да го взема, ще постъпя по същия начин. Не вярвам, че огради могат да помогнат, това е отвратително. С огради няма да решим проблема. Ето защо вярвам, че ние трябва да го решим по начина, по който го скицирах – да поемем национална отговорност, но и по-добре да пазим външните си граници, да има честно разпределение на бежанците в Европа и да преборим причините, пораждащи бежански поток. Наред с това трябва да се задвижи дипломацията, политическият диалог и ако е необходимо да помогнем и военно, както Германия го прави, подпомагайки кюрдите в Ирак (с оръжия, бронирани автомобили и военни екипировки – бел. ред.).”

Водещият на интервюто отново се връща на атаките срещу Меркел заради де факто поканата й към бежанците да пристигнат в Германия с изреченото “Ще се справим”, канцлерката отговаря: “Да отвърна сега поглед (от бежанците – б. р.) и да се разгневя, това не е моят подход.”