БСП е партия, която е имала най-малко зависимости и винаги се е борила за каузи. Това каза пред Би Ти Ви лидерът на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев. Така той коментира думите на настоящия лидер Михаил Миков, че партията се е изчистила от зависимости.

"Ние винаги сме били и сме партия, която отстоява каузи. Това е единственият начин за БСП да съществува. И да е една от малкото партии, които не зависят от конкретни икономически фактори", категоричен е Станишев.

Той остро разкритикува решението на Георги Кадиев да се кандидатира за кмет на София, заради което беше изключен от БСП.

"В политиката човек трябва да е последователен. Не можеш два месеца преди изборите да се самономинираш, след като си участвал във вътрешна надпревара и си казал, че ще подкрепиш победителя. Георги е достатъчно интелигентен политик, има достатъчно опит, не може да не разбира, че обективно помага на ГЕРБ и на кандидата им Йорданка Фандъкова. Остават открити въпросите защо", каза Станишев.

Той заяви, че като лидер на европейските социалисти би искал да види много повече взаимодействие между партиите, които се заявяват като "леви и прогресивни".

"Тази тенденция не се постига с взаимни удари под пояса, както това, което се случи в София. Надявам се да е изолиран случай", каза Станишев.

Според него БСП е единствената партия в опозиция в момента, а всички останали политически сили са се "овъртолили" във властта.

"Има една формална четворна коалиция, има ДПС, които фактически по всички важни и ключови гласувания са зад гърба на ГЕРБ. "Атака" наскоро подкрепи конституционните промени. Кой остана извън властта, само БСП", нагледно обясни Станишев.