България трябва да формулира и да отстоява своите изисквания при прием на бежанци в страната. Това препоръча по Нова тв бившият външен министър Соломон Паси. Той очерта и четири основни политики, които трябва да се следват в бежанската криза.

 1. Подбор. Според него бежанците, които идват в България трябва да бъдат подбирани така, че да знаят български.

"Маса арабски бежанци са завършили в България, ние сме длъжни да поставим такива предпочитания", обяви Паси. 

2. Адаптация. Трябва да бъдат изградени лагери за адаптация. Бежанската вълна е аритметика. Това са числа. 7 млн. българи трябва да очакваме 14 млн. чужденци от Африка, направи демографски изчисления Паси. "Българската държава не може да се справи с няколко десетки мотористи, които карат като луди по Цариградско шосе. Как ще се справи с няколко десетки стотици бежанци", попита той реторично.

"Адаптацията е въпрос на договор - искаш да дойдеш в България - при нас е така. Не може с бурки. Не е ограничаване на правата. Ако пуснеш 14 млн. туареги и сахарци, каква ще стане структурата на нацията", продължи той с изискванията към бежанците

Третата мярка била стимулацията- трябвало да се дават пари там, на място, да се променя средата Четвъртата мярка била възпирането, очерта своите виждания бившият външен министър.

"В краткосрочен план това, което трябва да се прави е да се мисли дългосрочно", отговори той философски на въпрос какви трябва да се непосредствените мерки за справяне с проблема.

"Турция е един много отговорен съюзник. Ако тя отвори границите си, ние първи ще станем жертва", добави той.

Паси коментира и ситуацията със Сирия.

"Русия нанася удари срещу враговете на Асад", оцени той ситуацията. Паси направи прогноза и за бъдещето на страната.

Сегашните действия могат да доведат до парцелирането на Сирия, тя ше бъде разделена на зони, смята Паси. Ще има руска, западна, турска зона на Сирия. "Струва ми се, че това е реалистично. Сроковете са в години, не са във векове", каза бившият външен министър.