В Турция де факто започва гражданска война между властта на Ердоган и 20 млн. кюрди и ние сме на първа линия до фронта. Дали бежанците ще тръгнат към нас или не, зависи от това какво ще реши югоизточната ни съседка. Турция държи ключовете.

Това заключи анализаторът и специалист по сигурността Алекс Алексиев в студиото на бТВ тази сутрин. Според него България засега удържа положението единствено, защото преселението не е насочено срещу нас.

Но дали са насочени към нас или не към нас, зависи не от нас, а от Турция, каза той. На въпрос как съседната държава използва въпросните "ключове", той отговори:

"Те си имат своя собствена политика, която не е тази на Европа. И в много отношения целят, до известна степен те се опитват да дестабилизират Европа."

Той определи започващото там и ролята, която играе президентът Ердоган, като "много опасно, защото може да се превърне в етническа война".

"Той го прави с надежда да демонизира кюрдите и тяхната партия да не получи тези 10 %, които са нужни за парламента", коментира предизборната обстановка Алексиев.

Той добави, че според вътрешния министър на Бавария в Германия само за месец са влезли 270 000 - 280 000 мигранти. Според "Дер Шпигел" само 1/4 са сирийци - останалите са от 15 различни държави, включително 80 000 от Западните Балкани. "Те са всичко друго, но не и това, което казват - в най-добрия случай са икономически бежанци. А според всички регламенти икономическите бежанци не получават хуманитарна закрила и статут." 

"Ние сме прекалено малка и бедна държава, за да приемаме хиляди бежанци. И Израел каза същото за тях - макар че тя е много по-богата държава."

Според Алексиев България може да направи изключение само за християните в Близкия Изток, които като общност са на изчезване.

Той каза, че не е толкова трудно да се установи кой какъв е от прииждащите мигранти и че това се върши в Западна Европа от много десетилетия. Той даде пример как при комунизма бил предоставян статут само на такива, които бягали от реални репресии, а не защото искат да живеят по-добре на Запад.

"Според мен Европа направи нещо, което е нито демократично, нито уважава правата на малките европейски държави – тя гласува да им наложи да вземат квоти, въпреки че повечето от тези държави се противяха", смята анализаторът.

На въпрос има ли опасност от нов световен конфликт, той отговори, че "това е много опасна работа".

"Погледнете в Сирия - там летят в момента американски, френски, английски самолети, в същото време руски, сирийски правителствени самолети... Там може да стане и без някой да го иска - може да се получи случаен конфликт. При положение, че това са държави, въоръжени с атомно оръжие, това е много опасна работа", заключи той.