Априлското въстание (1876 г.) и свързаните с него имена, символи и събития очевидно ще са една от любимите теми на политиците ни по време на кампанията за местния вот. След като преди дни на предизборно мероприятие на ДПС бе изпята песента за Райна княгиня, днес БСП директно приватизира подвига на априлци в IV-и революционен окръг, където въстанието е било най-масово. Това се вижда ясно от призив на зам.-председателя на партията Янаки Стоилов към гражданите на Пазарджик. Именно в тази област е бил разположен IV революционен окръг, както и III-та въстаническа оперативна зона по време на партизанското движение (1941-1944 г.). 

Ето какво написа Стоилов във Фейсбук:

"Няма друга бариера пред разграбването на страната освен БСП и нейната сила и тя може да преориентира България към нов стил на управление - управление на компетентност и отговорност.

През изминалите години местната власт на много места в област Пазарджик, вместо на хората, служеше на частни и корпоративни интереси и сега пак има опасност да бъде купена. Но ние ще се противопоставим на това и ще успеем заедно! Изборите трябва да са служба на политика, а не търг. Заради това - да изберем хора, които си служат с политически средства! 

Вярвам, че бунтовният дух на IV Революционен окръг в Априлското въстание и на III въстаническа оперативна зона от антифашистката борба ще ни изведе в желаната посока!

Пожелавам успех на другарите Стоян Парпулов, кандидат за кмет на община Пазарджик и водач на листата за общински съветници и Сергей Стойнов, кандидат за кмет на община Септември и водач на листата в нея".