Новите "херои" са участниците в реалити шоута, не само в България. А сериозен сегмент от тези формати заемат отвъдокеанските предавания за заложни къщи, аукционери и други търсачи на вехти реликви или предмети, принадлежали на знаменитости.

В България антикварният и аукционният бизнес не се развива особено добре - все пак сме малък пазар и търсенето и предлагането на наши артефакти не е много голямо. Но в интернет сайта ebay.com могат да се намерят доста български предложения, които си търсят купувачи по белия свят.

Фотоалбум от ХХ-ия конгрес на Комунистическата партия на Съветския съюз е най-скъпото нещо, предложено за продажба в сайта ebay.com. Албумът е принадлежал на тогавашния вицепремиер и член на Политбюро Райко Дамянов (1903-1986 г.), който е бил включен в делегацията, ръководена от премиера и лидер на БКП Вълко Червенков. Членовете на делегацията са получили като подарък копие от албума с 30 фотографии, тапициран в естествена кожа с месингова закопчалка. Смята се, че има не повече от 5 подобни копия. Цената в момента е $18 000.

В рамките на десетина хиляди долара могат да се купят картини на известни художници като Данаил Дечев, Константин Щъркелов и Йордан Гешев. Има лотове от редки български монети от края на XIX век, и началото на ХХ век,за които също се искат по няколко хилядярки.

Епохата на социализма дава най-много ценности, макар и с не толкова висока цена. Ето и най-интересните предложения.

Снимка на Юрий Гагарин с българския премиер Антон Югов (1956-1962 г.) с посвещение от първия космонавт "На другаря Югов с дълбоко уважение и приятелство" - $8990.

Ръчнотъкано "персийско" килимче (125 на 90 см) с изображение на първия български космонавт Георги Иванов и партньора му в "Союз-33" Николай Рукавишников - $6850.

ЕЛКА 6251 - първият български електронен калкулатор, при това, работещ. За технологичното чудо, което е с размер на касов апарат, цената е $4657,67.

Подобна реликва - архаичен компютър IZOT CM 1604, се продава доста по-евтино - $2287,12. "Правец 82", клонинг на Apple II, струва доста по-евтино - $527,12.

Изразът "майка героиня" се използва и в съвременния език, но някога е имало изработен от злато почетен медал със същото име. Цената на отлично запазен екземпляр е $2200, но има оферти и за по-ниски цени, макар и в не толкова добър вид. Отличието се е давало на жена, която е родила и отгледала повече от 10 деца. За периода на неговото издаване - от 1951 г. до 1991 г. той е бил даден точно 1116 пъти.

Много интересна е и лимонадена бутилка от 1880 г., която се затваря със стъклено топче с релефен надпис ИСКУСТВЕНА ЛИМОНАДА. Исканата за нея цена е $500. Ако намерите подобна в мазето, не я изхвърляйте.