Руският газов гигант "Газпром" съобщи, че намалява капацитета на Турски поток наполовина - на 32 млрд. куб метра годишно и предупреди за пореден път за възможна газова криза при доставките през Украйна.

Новината дойде от изявление на шефа на концерна Алексей Милер на форум в Санкт Петербург. Досегашните планове бяха през бъдещата "тръба" да преминават 63 млрд. куб. метра синьо гориво на година.

Москва и Анкара още нямат подписано споразумение за изграждане на газопровода. От няколко месеца преговорите по проекта циклят заради споровете дали газопроводът ще доставя гориво на Турция или ще има и втора тръба за пренос към Югоизточна Европа. Очаква се при постигане на споразумение това да стане или в края на тази година или в началото на следващата.

Проектът за "Турски поток" бе осветлен след изказване на руския президент Владимир Путин, който на 1 декември миналата година изненадващо обяви, че Русия се отказва от "Южен поток" и че той ще бъде сменен от тръба, излизаща вместо в България, на турския бряг. Оценките на "Газпром" бяха, че този проект при първоначално обявения му капацитет от 63 млрд. куб. метра ще струва от 11,4 млрд. евро нагоре.

За доставките на газ за Украйна Алексей Милер заяви:

"Ние наблюдаваме намалено запълване на украинските хранилища и по-ниски реверсивни доставки от Европа. В случай, че зимата е студена, не могат да бъдат изключени проблеми с доставките в Украйна. Надяваме се, че страната ще успее да набави допълнителни количества газ преди времето да захладнее и че ще имат финансови средства да си купят руски газ"·