Кои са най-достъпните места за получаване на висше образование в Европа? Къде ще ви излезе най-икономически изгодно да отидете да учите като същевременно получите добро обучение? Университети от още 13 европейски държави влизат в класацията Times Higher Education (THE) World University Rankings за тази година. Образованието там ще ви излезе в пъти по-евтино в сравнение с ученето в университет във Великобритания например. 

Любопитната тенденция е, че дори студентите от Обединеното кралство все повече търсят алтернативи в Европа, твърди британският "Дейли телеграф". Наскоро вицепрезидентът на Оксфорд Луиз Ричардсън заяви, че не само Великобритания ще "обеднее" откъм чуждестранни студенти, но предупреди, че "британските студенти отиват в Европа, за да получат образование без дългове".

След като университет в Хорандия обяви, че кандидатите от Великобритания и Ирландия са надхвърлили като брой очакванията за тази година, компанията за бързи кредити FAIRFX направи списък на държавите в Европа, където е най-изгодно да си студент (които имат университети в класацията на Таймс, разбира се, и това изключва България), колко струва средната годишна издръжка с таксите за образованието и разходите за живот.

За сравнение във Великобритания средната годишна такса е 21 хил. лири. В световната класация на университетите влизат 13 нови държави - в това число Беларус, Кипър, Люксембург, Исландия. Университетът на Исландия например е на нелошото 251-во място.