Таванът на плащанията в брой пада от 15 000 лв. на 5000 лв. от началото на следващата година, предвижда проект за промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, които правителството прие на днешното си заседание.

Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането.

Друга новост, предложена в Закона за ДДС, е фирмите да уведомяват данъчните, когато използват за лични цели превозни средства и други движими вещи със стойност при придобиване над 5000 лева. Например този, който иска да ползва служебния автомобил през уикенда или лятната си почивка, ще трябва да информира с подадена по електронен път декларация Националната агенция за приходите.

Промяната се налага, защото много регистрирани по ДДС търговци използват като лични служебните автомобили, като в същото време получават данъчен кредит в размер на платения ДДС. След влизане в сила на тези промени и съответно, подаване на ддекларация, данъчният кредит няма да се ползва в пълен размер.