Русия за първи път извърши удари с ракети в Сирия, съобщи военният министър Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

Те бяха изстреляни от Каспийско море, от което арабската република отстои на 1500 километра. От  4 кораба на рускта Каспийска флотилия били изстреляни общо 26 крилати ракети. Те поразили 11 цели на "Ислямска държава" (ИД).

От Турция обаче заявиха по-късно, че поразените обекти на джихадистите били само два.

Най-малко 4 кораба от Каспийската флотилия са снабдени с ракети. Това са фрегатата "Дагестан" и корветите "Град Свияжск", "Углич" и "Великий Устюг". На бордовете им има ракетни комплекси "Калибър НК", чиито характеристики са секретни.

Атаката бе извършена навръх рождения ден на руския президент Владимир Путин. Той навърши днес 63 години и празнува в черноморския курорт Сочи. Там е военният министър Шойгу.

Путин съобщи пред гжурналисти за предложението на френсския президент Франсоа Оланд за обединяване на усилията на армията на Башар Асад и на умерената бунтовническа Свободна сирийска армия в болбата срещу ИД.

Шойгу допълни, че военното министерство е готово да съгласува документ за съвместна дейност със САЩ в Сирия. Според него победа над ИД без сътрудничество между Москва и Вашингтон е невъзможна.

Президентът от своя страна високо оцени първоначалните резултати от руската кампания, предаде ТАСС.

Същевременно сирийската правителствена армия започна днес сухопътна офанзива, подпомагана от руската авиация от въздуха. Сирийската обсерватория за човешки права съобщи, че в момента в провинциите Излиб и Хама се водят най-ожесточените битки от месеци насам.

Вероятно става дума за първата координирана сирийско-руска атака от началото на руските въздушни удари на 30 септември.