Министерският съвет е дал мандат на военния министър Николай Ненчев  да  подпише договора за ремонт на изтребителите с Полша. Споразумението трябва да бъде ратифицирано след това от парламента.  

"Договорената цена за ползване е 1 023 000 евро на двигател като транспортните разходи са за сметка на полската страна. Първите два полски двигателя ще бъдат предоставени до 20 дни след влизане на споразумението", съобщиха от военното министерство.

Страната ни би спестила 20%  ДДС, който няма да платим, тъй като работим със страна членка на ЕС, и други 9% от данъци и такси, обясни военният министър. Според Ненчев споразумението е изгодно. 

"Проучването е установило, че Полша е единствената държава в очертания кръг, която притежава способности да поддържа и ремонтира самолети "МиГ-29", твърдят от военното министерство.

Споразумението трябваше да е факт още през август. Бавенето и състоянието на ВВС накараха командващия генерал Румен Радев да подаде оставка, а после да я оттегли. От БСП запазват резерви по параметрите на договора, който трябва да бъде одобрен и от парламента. Това ще стане след изборите заради ваканция на НС, което още ще забави влизането му в сила.