За първите 9 месеца са трайно инвалидизирани 1200 души от общо 3752 жертви на пътно-транспортни произшествия, които са се нуждаели от хоспитализация, казва министърът на здравеопазването Петър Москов на днешното заседание на министерски съвет. Това става ясно от част от стенограмата, която бе поместена на сайта на правителството.

Според здравния министър само за медикаменти и консумативи за тези девет месеца разходът през фондове на министерството и през фонда на Националната здравноосигурителна каса за жертви на катастрофи надхвърлят 20 милиона лева, като около 5500 лева е средният разход на един пострадал и постъпил в болница от пътно-транспортно произшествие.

Тук премиерът Бойко Борисов излива гневна тирада срещу неразумните шофьори, които карат с превишена скорост, натъртвайки върху гласените промени в законодателството, според които на автомобилите на провинилите се шофьори ще бъдат сваляни номерата така, както се прави например в Гърция.

И затова днес очаквам министърът на вътрешните работи и правосъдният министър да финализирате промените, които сме обещали на хората. И те трябва да се сведат в едно нещо – незабавно наказание! За алкохол, за превишена скорост, за наркотици включително, за каране без шофьорска книжка – незабавни наказания! Незабавното наказание е прибиране на табелите, една година тази кола да бъде извън движение. Няма друго, казва Борисов.

И дава заръка на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова:

"Аз искам да хващате по един на нощ и на другия ден да се озовават без кола за една година. Ефектът ще е сто пъти по-голям, отколкото да констатираме 3 хиляди души, каращи без книжка. Хващайте във всеки град по един пиян, по един без книжка, по един с над 60 километра… Безкомпромисно! Днес това да е факт и да го знам."

Министърът на отбраната Николай Ненчев казва, че подопечното му ведомство може да предостави изоставени летища, като тези в Добрич, около Ямбол и Тенево, които да се използват за автогонки, а Борисов му нарежда до другата седмица да изготви списък.

Както казват, че ходят да карат в Гърция, ходят да карат еди къде си, примерно, на две-три места в България, да им дадем възможност да ги ползват.

 Идеята летищата да се използват за състезания от скорост битува от дълги години. В началото на миналото десетилетие след инициатива на Бойко Борисов, който тогава беше главен секретар на МВР, за такава дейност се използваше летище "Божурище", но заради липсата на поддръжка от години то пустее.